Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiliz kabinesi Brexit anlaşmasını onayladı, Brexit Bakanı Raab istifa etti.

İngiltere Başbakanı Theresa May, dün 5 saat süren kabine toplantısı çıkışında, kabinesinin Avrupa Birliği ile Birleşik Krallık’ın üzerinde anlaştığı 500 sayfalık Brexit planını kabul ettiğini açıkladı.

Washington Post gazetesinin haberine göre dünyanın gelmiş geçmiş en karmaşık “boşanma anlaşması” olarak görülen planda, Birleşik Krallık’ın AB’ye ne kadar ödeme yapacağı, ülkedeki AB vatandaşlarının sahip olacağı haklar ve 21 aylık geçiş sürecinin nasıl yönetileceği üzerine hükümler bulunuyor.

Tahminlere göre, planın AB tarafınca kabul edilmesi kolay olacak. Fakat Britanya Parlamentosu’ndaki oylamanın zor geçeceği öngörülüyor.

Öte yandan, bugün konuyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Guardian’ın haberine göre Birleşik Krallık Brexit Bakanı Dominic Raab, planı iki sebeple destekleyemeyeceğini söyleyerek istifa etti. Raab ilk sebep olarak, plandaki Kuzey İrlanda maddelerinin Birleşik Krallık’ın bütünlüğüne tehdit oluşturduğunu düşünmesini; ikinci sebep olarak ise AB’nin Birleşik Krallık’ın Birlikten çıkışı konusunda veto hakkının olmasını gösterdi.

Raab istifa açıklamasında, “Hiçbir demokratik rejim, uygulanacak yasalar ve çıkış kararı verme yetkisi konularında demokratik bir kontrol olmaksızın dışarıdan bu kadar geniş çaplı dayatmalarla sınırlandırılmadı” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.