Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD-Meksika sınırında göç kafilesine biber gazlı müdahale

Yaklaşık 10 gündür Tijuana’da bekleyen göç kafilesinden ABD-Meksika sınırını geçmeye çalışan yüzlerce kişiye geçen pazar günü öğleden sonra biber gazı ve plastik mermi ile müdahale edildi. ABD tarafından hemen iki taraflı olarak kapatılan sınır pazar gecesi geç saatlerde yeniden açıldı.

ABD Başkanı Donald Trump yaptığı açıklamada, göçün ABD’nin kontrolünden çıkması halinde ülkenin güney sınırının kontrol sağlanana kadar belli bir süre için kapatılabileceğini belirtmişti. Trump’ın “Tüm ABD-Meksika sınırını kapatırız” tehdidinden 3 gün sonra sınır dramatik bir biçimde kısa süreliğine kapatılmak durumunda kaldı.

Foto: Kim Kyung-Hoon/Reuters 

The New York Times’ta yer alan habere göre, Meksika İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada pazar günü yapılan yürüyüşe yaklaşık 500 kişinin katıldığını belirtti. Belediye yetkilileri yürüyüş sırasında 39 kişinin de tutuklandığını ifade etti.

Independent’ta yer alan habere göre ise, uygun belgeleri olmadan sınırdan geçmeye çalışan göçmenlere karşı ABD-Meksika sınırına yaklaşık 6 bin asker yerleştirildi.

San Ysidro girişindeki ABD güvenlik güçleri. Foto: Ramon Espinaso

ABD İç Güvenlik Bakanı Kirstjen Nielsen, bir grup göçmenin sınırı delerek geçmeyi planladıkları iddiasıyla Kaliforniya eyaletinin San Diego şehri yakınlarındaki San Ysidro sınır kapısının gidiş-geliş şeridinin kapatıldığını ifade etti. San Ysidro, ABD-Meksika sınırında geçişlerin en yoğun olduğu yer. AFP’de yer alan habere göre Nielsen, göçmenleri ABD sınır güvenlik personelini yaralamakla suçladı ve  “Bu tarz kanunsuzluklar İç Güvenlik Bakanlığı tarafından tolere edilmeyecektir. Kamu güvenliği gerekçesiyle sınır geçiş alanlarını kapatmada tereddüt etmeyeceğiz” dedi. Nielsen, suçlulara yönelik soruşturmaların da açılacağını sözlerine ekledi.

Hawai Senatörü Demokrat Brian Schatz ise, sınırdan geçmeye çalışanlara biber gazıyla müdahale edilmesinin ardından yaptığı  Twitter paylaşımında “Sınırın karşısında silahsız ailelere karşı biber gazı yeni bir seviye” dedi.

Meksika İçişleri Bakanı Alfonso Navarrete, göçmenlerin bir kısmını Tijuana’dan sınırı “şiddetli yollarla” geçmeye çalışmakla suçluyor ve onların sınır dışı edileceğini belirtiyor.

Foto: Ramon Espinaso

AFP’den gazetecilerin gözlemine göre, ABD sınır güvenlik güçleri biber gazı ve plastik mermilerle müdahale ettiğinde, ilk bariyeri aşan birkaç yüz göçmen ikinci bariyeri geçmeye çalışıyordu. Göçmenler yüzlerini kapatarak biber gazından korunmaya çalıştı. Haberde sınırdan geçmeye çalışanların bir kısmının “sadece daha iyi bir hayat istiyoruz” diye bağırdığına yer veriliyor. 32 yaşındaki Honduraslı Flor Jimenez sınırdan geçme çabası ile ilgili olarak “ Onlar bize dedi ki eğer biz ilk bariyeri geçersek bize iltica hakkı verilecek çünkü biz zaten ABD’de olmuş olacağız” ifadelerini kullandı. Eşi, kız kardeşi ve kızıyla sınırdaki ikinci bariyere doğru gitmeye çalışan Jimenez, “Fakat şimdi onlar bizi öldürmek istiyorlar gibi görünüyor ve biz çok korkuyoruz” diyerek sözlerine devam etti.

Bir aydan fazla süren 4 bin kilometrelik aşırı yorucu bir yolculuktan sonra yaklaşık 10 gün önce 5 bin kadar göçmen Tijuana’ya ulaşmıştı. Göçmenlerin yasal yollardan ABD’ye girebilmesi için iltica prosedürünü tamamlamaları gerekiyor ki bunun da bir yıla kadar uzayacak bir süreç olabileceği belirtiliyor.

Kapak Fotoğrafı: Pedro Pardo/Agence France-Presse

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.