Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BAE’de müebbet hapis cezasına çarptırılan İngiliz doktora öğrencisi Matthew Hedges affedildi

Araştırma için gittiği Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) casusluk yaptığı gerekçesiyle müebbet hapse mahkûm edilen İngiliz doktora öğrencisi Matthew Hedges’in affedildiği açıklandı. Af kararı BAE Devlet Başkanı Khalifa bin Zayed al Nahyan tarafından verildi.

Durham Üniversitesi’nde doktora yapan Hedges, Dubai havalimanında geçen mayıs ayında gözaltına alınmıştı ve o tarihten beri Dubai Emirliği’nde hapiste tutuluyordu. Hedges, “yabancı bir ülkenin casusluğunu” yapma iddiasıyla çıkarıldığı ilk mahkemede müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

Ailesi, Hedges’in tutukluluğunun ilk 6 haftasında avukatı olmadan sorgulandığını ve konsolosluğun sürece dâhil edilmediğini ifade etti.

Suçlamaları reddeden 31 yaşındaki Hedges, doktora tez çalışması için “Arap Baharı’nın BAE’nin dış politikası üzerindeki etkileri”ni araştırmak amacıyla Dubai’de bulunduğunu, ayrıca doktora çalışması kapsamında ülkelerin güvenlik stratejilerini araştırdığını belirtti.

BBC’de yer alan haberde belirtildiği üzere, temyiz başvurusunda bulunan, Hedges’in eşi Daniela Tejada, af haberinden dolayı sevinçli olduğunu belirterek “Tamamen kâbus gibi geçen yedi aydan sonra Matthew’nun eve geri dönmesini sabırsızlıkla bekliyorum” dedi.

BAE hükümet sözcüsü bütün formaliteler tamamlandığında Hedges’in serbest bırakılacağını söyledi. Bununla birlikte hükümet sözcüsü Jabel Al Lamki, Hedges’in “çalışması için bilgi toplarken iki farklı kimlik kullandığını” iddia etti ve “Hedges yarım zamanlı doktora öğrencisi, yarım zamanlı iş insanı, yüzde yüz gizli servis elemanı” diye konuştu.

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt ise, Hedges’in beraatini “harika bir haber” olarak nitelendirdi.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.