Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yerliler tarafından öldürülen genç misyonerin son sözleri: “Tanrım, ölmek istemiyorum”

New York Times’ın haberine göre, Hindistan’a bağlı Sentinel adasında yaşayan dünyanın en izole kabilelerinden birine Hıristiyanlığı yaymak için giden 26 yaşındaki Amerikalı misyoner John Allen Chau, yerliler tarafından öldürülmeden önce günlüğüne “Tanrım, ölmek istemiyorum” yazmış.

Yurtdışında misyonerlik amacıyla seyahat eden ve aktif bir Instagram kullanıcısı olan Chau, avcı-toplayıcı Sentinel kabilesiyle iletişim kurmak için Bengal Körfezi’ndeki Hindistan’a ait Andaman Adaları’na gitmişti. Yüzlerce yıldır izole bir şekilde yaşayan kabile, dünyayla iletişim kurmayı reddediyor ve yabancılara düşmanlık gösteriyor. Hindistan yasalarına göre adayı ziyaret etmek yasak.

Chau’nun annesinin Washington Post’la paylaştığı misyonerin günlüğü, küçük bir balıkçı teknesinde, kabilenin kulübelerde yaşadığı adaya yapılan tehlikeli, karanlık yolculuğa ışık tutuyor. Deftere göre Chau, 1.60 boylarında, yüzü sarıya boyanmış kabile erkekleriyle kendi dillerinde konuşmaya çalışıp “tapınma şarkıları” söyleyince yerliler öfkeyle karşılık vermiş.

Chau defterine “Bağırdım, ‘Beni adım John, sizi seviyorum ve İsa da sizi seviyor’ dedim” yazmış. Genç yerlilerden birinin attığı ok Chau’nun su geçirmez İncil’ini parçalamış.

16 Kasım’da, adaya ayak basmadan kısa süre önce ailesi için yazdığı son cümlelerde Chau “Belki deli olduğumu düşüneceksiniz ama bu insanlara İsa’yı anlatmanın değerli olduğunu düşünüyorum. Tanrım, ölmek istemiyorum” demiş. Balıkçılar ertesi gün yerlilerin genç adamın bedenini sahilde gömdüklerini görmüş.

“Neden bu güzel yerde bu kadar ölüm olmak zorunda?”

Chau aktif bir Instagram kullanıcısıydı. Hesabında dünyanın farklı yerlerine seyahatlerinden fotoğraflar bulunuyordu. Biyografisinde “the Way” (“Yol”) isminde bir Hıristiyan grubun takipçisi olduğunu söyleyen Chau aynı zamanda acil durum teknisyeni, dağcı ve futbol eğitmeniydi.

Olaydan dört gün sonra, geçen hafta salı günü bir polis helikopteri keşif amacıyla adaya gönderildi ve çarşamba günü bir ekip de adaya ayak bastı. Soruşturma kapsamında Chau’ya adaya gitmesinde yardımcı olan balıkçılar gözaltına alındı. Üst düzey bir polis, balıkçıların her şeyin farkında olmalarına rağmen Chau’ya yardım ederek onu “ölümün ağzına koyduklarını” söyledi.

Chau’nun Instagram paylaşımlarına ve defterine bakıldığında, kendisinin ıssız sahilleri hem ilham verici hem de korkutucu bulduğu anlaşılıyor. Ölümünden saatler önce genç misyoner defterine şunları yazmış: “Neden bu güzel yerde bu kadar ölüm olmak zorunda? Bunların son sözlerim olmamasını umuyorum ama eğer öyleyse Tanrı’ya şükürler olsun.”

View this post on Instagram

John Allen Chau

A post shared by John Chau (@johnachau) on

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.