Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

G-20 Liderler Zirvesi Buenos Aires’te bugün başlıyor

G-20 Liderler Zirvesi, 30 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te toplanıyor. Liderler Zirvesi küresel ekonomik sorunların yanı sıra, göç gibi küresel meselelerin de ele alındığı bir platform.

1 Aralık 2017 tarihinden beri G-20 dönem başkanlığı görevini yürüten Arjantin, zirvenin gündemini “hayatın geleceği, kalkınma için altyapı yatırımları ve sürdürülebilir gıda geleceği” olmak üzere üç başlıkta topladı.

Zirvede gündem başlıklarının yanı sıra, küresel ticaretin geliştirilmesi üzerinde de durulacak. Zirvede ekonomik ve finansal konuların yanında, Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılması, AB ordusu projesi gibi küresel önemde politik meselelere de yer verilmesi planlanıyor. New York Times’ta yer alan habere göre, zirvenin ABD-Çin ticaret savaşı ve Ukrayna-Rusya krizi üzerine fikir ayrılıklarının gölgesinde geçmesi bekleniyor.

G-20 Liderler Zirvesi’ne Türkiye, ABD, Japonya, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Kanada, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Hindistan, Rusya, Meksika, Güney Kore, Güney Afrika Cumhuriyeti, Suudi Arabistan olmak üzere 19 ülke ve AB katılıyor. Dünya nüfusunun yaklaşık üçte ikisi zirveye katılacak ülke topraklarında yaşıyor ve dünya ticaretinin de yaklaşık yüzde 75’ine zirve katılımcıları yön veriyor.

Zirvede genel ekonomik ve finansal sorunlara dair başlıklar ve özel olarak ele alınacak politik-jeopolitik meselelerin yanında dikkat çeken bir diğer konu ABD-Çin ticaret savaşının alacağı seyir. Zirve sırasında ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in bir görüşme gerçekleştirmesi bekleniyor. Görüşmede anlaşma sağlanamaması durumunda, ABD’nin Çin’den gelen mallara uyguladığı ekstra vergi tarifelerinin devam edeceği belirtiliyor. Analistler görüşmenin olumlu geçeceğine dair pek de umutlu değil.

Zirvede ayrıca ABD, Kanada ve Meksika’nın Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması’nı (NAFTA) yinelemesi bekleniyor. Bu da haberde belirtildiği üzere önümüzdeki ayların sert müzakerelere sahne olacağını gösteriyor.

Veliaht Prens Salman’ın zirveye katılımı tartışma yarattı

Henüz zirve başlamadan ciddi tartışma yaratan bir konu da Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’ın zirveye katılacaklar listesinde olmasıydı. Hatta Arjantin’de Veliaht Prens Salman hakkında, Yemen İç Savaş’ındaki rolü ve Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi ile ilgili olarak soruşturma açılması ihtimali üzerinde de duruldu.

Arjantin’e giden ve resmi olarak zirveye katılacağı bilinen Prens Salman’ın hangi liderlerle görüşmeler gerçekleştireceği de merak uyandıran konular arasında. Salman’ın ABD Başkanı Trump ile bir görüşme gerçekleştireceği belirtiliyor.

Zirvenin en erkenci katılımcılarından biri olan Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron perşembe günü yaptığı açıklamada, Kaşıkçı cinayeti soruşturmasının uluslararası katılımla ve tam bir açıklık içerisinde sürdürülmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca bu konunun konuşulması için Avrupa devletleri liderlerinin cuma günü bir toplantı gerçekleştirmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. Zirvenin ev sahibi Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri de Kaşıkçı cinayetinin gerek ikili toplantılarla gerek de muhtemel bir geniş katılımlı toplantıyla ele alınacağını söyledi.

G-20 Liderler Zirvesi’nde Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temsil edecek. Erdoğan’ın da Trump ile görüşmesi bekleniyor.

Dönem başkanlığı Japonya’ya geçiyor

Arjantin Devlet  Başkanı Mauricio Macri, 2017’de G-20 dönem başkanlığını bir yıllığına Almanya Başbakanı Angela Merkel’den devralmıştı. Macri 2018 zirvesi sonrasında dönem başkanlığını Japonya Başbakanı Shinzo Abe’ye devredecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.