Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gazetecilik artık hiç olmadığı kadar tehlikeli

Gazetecilik üzerindeki tehditler, son on yılın en yüksek noktasına varmış durumda. Guardian’ın haberine göre Madde 19 adındaki insan hakları örgütünün yayımladığı bir rapor, son bir yılda 78 gazetecinin mesleklerini icra ederken öldürüldüğünü ortaya koydu.

Otoriter hükümetlerin yükselişi ve artan internet sansürü dünyada gazeteciler üzerindeki baskıyı ikiye katladı. Rapora göre, hapse atılan gazeteci sayısı ciddi bir artış göstererek 326’ya ulaştı. Parmaklıklar ardındaki gazetecilerin yarısından çoğu ise devlete karşı çıkma suçlamalarıyla Türkiye, Çin ve Mısır’da hapsedilmiş durumda.

Madde 19 yöneticisi Thomas Hughes “Bilgiye ulaşma hakkını ve ifade özgürlüğünü korumanın bedeli artık aşırı büyük; ölüm, hapis ve korku dünyadaki muhabir ve aktivistler için ciddi bir ihtimalken anlamlı tartışma ve iletişim olanakları kuşatma altında. Hiç olmadığı kadar haberdar vatandaşlara, güçlü kurumlara ve hukukun üstünlüğüne muhtacız” dedi. Raporun sonuç bölümünde, “sert” popülist liderlerin yaygınlaşmasıyla birlikte medya düşmanlığının dünyada gittikçe normalleştiği belirtildi.

Gazetecileri Koruma Komitesi’nin verilerine göre de 2018, gazeteciler için iyi hatırlanacak bir yıl olmayacak. Savaşta, kazada ve tehlikeli görevlerde öldürülenler dışında, siyasi sebeplerle katledilen gazeteci sayısı artışta.

Gazeteci cinayetleri, Suudi muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle dünya gündemine oturdu. Fakat Kaşıkçı, bu yıl öldürülen 31 gazeteciden yalnızca biri. Geçtiğimiz 10 yılda, 40 ülkede yaklaşık 300 gazeteci cinayete kurban gitti. Savaş halindeki ülkeler hariç, Hindistan, Meksika, Brezilya, Pakistan ve Rusya bu cinayetlerde başı çeken ülkeler.

Madde 19 örgütünün raporunda, medyadaki çoksesliliğin azalması, insanların dünyada neler olduğuna dair bilgi edinmesini engellen otoriter hükümetlerin internet sansürü uygulamalarını kolaylaştırıyor. Raporda, özellikle İran, Çin ve Rusya’daki sansüre dikkat çekilerek şu tespitte bulunuluyor: “Yeni ifade mekanizmaları ortaya çıktıkça yeni baskı mekanizmaları da ortaya çıkıyor.”

Medya özgürlüğü listesinin başını çeken ülkeler ise sırayla Danimarka, Norveç, İsviçre, Almanya ve Finlandiya. Türkiye ise Yemen, Burundi, Romanya, Zanzibar ile gazeteciliğin gittikçe zorlaştığı ülkeler arasında sayıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.