El Pais’in haberine göre İspanya’da Navarra Yüksek Mahkemesi, protestolara rağmen bugün verdiği kararda 7 Aralık 2016 günü San Fermin Festivali sırasında 18 yaşındaki bir genç kadına tecavüz eden beş kişiye verilen 9 yıllık hapis cezasını onayladı. Kararla birlikte failler, tecavüzden daha hafif suçlardan ötürü hapse girecek.
Faillerin tecavüz videolarını paylaştıkları Whatsapp grubunun adıyla “La Manada” (“Yırtıcı hayvan sürüsü”) vakası olarak anılan dava şöyle gelişti:
Olay günü hemen tutuklanan beş sanık, haziran ayında haklarında verilen “geçici serbestlik” kararı sonucunda cezaevinden çıktı. Yüksek Mahkeme, hakimlerden ikisinin 14 yıllık hapis cezası verilmesini talep etmesine rağmen kararı değiştirmeyerek 9 yıl hapis cezasını onayladı. Bu kararla birlikte, yerel mahkemenin önceden verdiği, 18 yaşındaki mağdurun tecavüze uğramadığı, olayın şiddet ve korkutma eylemlerini içermediği hükmü de onaylanmış oldu.
Savcılar soruşturmadan sonra Sevillalı beş kişinin olayın failleri olduğunda karar kılmıştı. Fakat önceki yerel mahkemenin verdiği kararda tecavüz suçunun gerçekleşmesi için gerekli sayılan korkutma ve cinsel saldırı suçlarının bahsinin geçmemesine, feminist örgütler ve siyasi partiler şiddetli tepki göstermişti. Verilen kararda tecavüz ifadesi yerine “taciz” kelimesi kullanılmış, bu yüzden failler savcının talebi olan 22 yıl yerine 9 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.