Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Angela Merkel’in halefi belli oldu: CDU’nun yeni lideri Annegret Kramp-Karrenbauer

Alman Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) yeni lideri bugün yapılan kongrede belli oldu. Partinin hâlihazırdaki Genel Sekreteri Annegret Kramp-Karrenbauer, diğer iki adayın önünde yarışı birinci bitirdi ve Angela Merkel’in yerine partinin genel başkanı oldu.

Hamburg kentindeki kongreye partinin 1001 delegesi katıldı. Kongrein başlangıcında bir konuşma yapan parti lideri ve Başbakan Angela Merkel, göç ve sığınmacılık başta olmak üzere bazı konularda fikir ayrılığına düşen partililere birlik ve bütünlük çağrısı yaptı. Konuşmasının sonunda dakikalarca alkışlanan Merkel’in, partililerin bu teveccühü üzerine duygulandığı gözlendi.

Kongrede parti liderliğine adaylığını koyan üç isim olan Genel Sekreter Annegret Kramp-Karrenbauer, partinin eski Meclis Grup Başkanı Friedrich Merz ve şu an Sağlık Bakanlığı görevini yürütmekte olan Jens Spahn’ın konuşmalarının ardından oylamaya geçildi.

999 geçerli oyun kullanıldığı ilk tur oylamada adayların hiçbiri başkan seçilmek için gerekli olan mutlak çoğunluğu (500 oy) sağlayamadı. Kramp-Karrenbauer’in 450 oy aldığı ilk turda Friedrich Merz 392 oy alırken, Jens Spahn 137 oyda kaldı. Böylece Spahn ikinci tura kalma şansını kaybetti.

İkinci turda başbaşa kalan iki adaydan Kramp-Karrenbauer 517 oy alırken, Merz 482 oyda kaldı. Böylece 56 yaşındaki Kramp-Karrenbauer partinin yeni genel başkanı oldu.

Kadınların siyasette daha çok yer almasını destekliyor

Merkel’e en yakın isim olarak bilinen ve siyasi gözlemciler tarafından en güçlü aday olarak görülen Annegret Kramp-Karrenbauer, Almanya’nın en küçük  eyaleti olan Saarland’da üç dönem üst üste eyalet başbakanlığı görevini yürüttü ve bu görevi üstlenen ilk kadındı. Kramp-Karrenbauer, diğer adaylara göre daha liberal gözükse de özellikle bazı sosyal konularda tipik muhafazakâr görüşlere sahip. Buna rağmen Kramp-Karrenbauer, kadınların siyasette daha çok yer almasını da destekliyor. Merkel’e her zaman desteğini dile getiren Kramp-Karrenbauer, mülteciler ve göç konularında Şansölyenin Almanya’da çokça eleştirilen politikalarının destekçisi.

Eyalet seçimlerinde alınan başarısız sonuçlar nedeniyle ekim ayında parti liderliğini bırakacağını açıklayan Merkel, bununla birlikte genel seçimlerin düzenleneceği Eylül 2021’e kadar başbakanlık görevini sürdürecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.