Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalya’da Katolik Kilisesi sığınmacılara kapılarını açıyor

Guardian’ın haberine göre İtalya’da Katolik Kilisesi, Salvini Kararnamesi ile evsiz kalan mültecilere kapılarını açıyor. Adını aşırı sağcı Kuzey Ligi lideri ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini’den alan kararnamenin binlerce mülteciyi yasal korumadan mahrum bırakması karşısında Vatikan, pozisyonunun çok açık olduğunu açıkladı: “Mültecileri sokakta bırakmayacağız.”

Salvini kararnamesi, mülteci statüsüne uygun olmayan, ancak ülkesine bir şekilde geri dönemeyen kişilere insani korumanın kaldırılmasına hükmediyor. Binlerce mülteciyi yasal belirsizlikte bırakan kararname, şimdiden birkaç İtalyan kenti tarafından yürürlüğe kondu.

Kararnamenin onaylanmasından hemen sonra Katolik Kilisesi, kararnameye itiraz etti.

Vatikan Dışişleri Bakanı Kardinal Pietro Parolin geçen hafta “Göçmenleri sokakta bırakamazsınız… Derin bir dayanışma ruhunun hâkim olması gerekli. İnsanları bu duruma sokamazsınız. Daima insanlara ve onların haklarına odaklanmalısınız” ifadelerini kullandı.”

İtalya İçişleri Bakanı’na göre 2016 ve 2017 yılları arasında İtalya, şu an kararname ile evsiz kalma tehlikesine düşen 39 bin 145 sığınmacıya insani koruma sağladı.

Aralık ayı başında, 50 sığınmacının sınır dışı edilmesine karar veren bir mektup, Sicilya’daki Mineo Sığınmacı Kabul Merkezi’ne gönderildi. Caltagirone Piskoposu Monsignor Calogero Peri bunun karşısında kilisenin 40 kişiye kalacak yer sağlamaya hazır olduğunu söyledi:

“Peki ya yeterli sayıda yatak yoksa? Diğer piskoposlarla çoktan görüştüm: yetkimiz altındaki her bir kilisenin kapılarını açacağız. Bu politik bir mesele değil. Bu insanları koruma meselesi. Düşünün: İtalya’da köpekleri ortada bırakmak suçken insanları ortada bırakmak suç değil. Daha da kötüsü artık erkekleri, kadınları ve çocukları ortada bırakmak kanun oldu.”

Geçen ağustos ayında Salvini, 177 sığınmacıyı taşıyan gemiyi ülkeye kabul etmemişti. Gemi, diğer AB ülkelerinin sığınmacıları almayı kabul etmesine kadar, bir haftadan uzun bir süre açık denizde kalmıştı. Nihayetinde Katolik Kilisesi gemideki 100 sığınmacıya yardım etmeyi açıklayarak krize noktayı koymuştu. Salvini “Kilise yüreğini ve cüzdanını açtı” yorumunda bulunmuştu.

İtalya’da Katolik Kilisesi, 2017’den beri 25 bin sığınmacıya kalacak yer sağlamış durumda.

“Gerekirse kendi evimi bile açarım”

Crotone bölgesindeki sığınmacı kampından Nijeryalı bir aile ve 6 aylık bebeklerinin atılması karşısında onlara kalacak yer sağlayan yerel bir yardım örgütünün başındaki Peder Rino Le Pera, Guardian’a şu açıklamalarda bulundu: “Gözlerime inanamıyorum. 6 aylık bir çocuğu sokakta bırakacaklardı. 6 aylık! İnanabiliyor musunuz? Haberim olduğunda arabamı hemen oraya [kampa] sürdüm ve aile için bir yer buldum. Gerekirse kendi evimi bile açarım.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.