Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

11 yıl sonra yeniden Festus Okey davası: “Cinayetin üstünü örtmek için Okey suçlu gösterilmeye çalışılıyor”

Hazırlayan: Büşra Cebeci & İlknur Yılmaz 

2007 yılında Beyoğlu Polis Karakolu’nda, gözaltında öldürülen Festus Okey’in davası 11 yıl sonra yeniden görülmeye başlandı. 1. Ceza Dairesi tarafından ikinci kez bozulan ve yeniden görülecek olan davanın ilk duruşması ise bugün gerçekleşti. Festus Okey’in abisi Tochukwu Gameliah Ogu’nun avukatı Alptekin Ocak Medyascope.tv’ye konuştu. Ocak, Festus Okey’e yönelik suçlamalar olduğunu ve sanık avukatının Okey için “Torbacı” şeklinde ifadeler kullandığını belirtti. Ocak, bu suçlamaların gerçeği yansıtmadığını ve cinayetin üzerinin örtülmesi için Okey’e bu şekilde iftira atıldığını ifade etti.

Festus Okey, 2007 yılında gözaltına alınmış ve götürüldüğü Beyoğlu Karakolu’nda vurularak hayatını kaybetmişti. 2007’den bu yana Festus Okey’in davası bir muammaya dönüştü. Sayısız duruşma ile kimliğinin belirlenmeye çalışılması olaya dair delillerin karartılmasını kolaylaştırmış,bu da davanın bir dizi gariplik ve hak ihlalleriyle sürüncemede kalmasına sebep olmuştu. 11 yıl boyunca Okey’i vuran sanık polis memuru tutuksuz olarak yargılanmış ve mesleğine devam etmişti. Festus Okey’in davası 11 yılın ardından yeniden görülmeye başlandı ve bugün davanın ilk duruşması görüldü.

21. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya  Avukat Alptekin Ocak, Festus Okey’in ağabeyi Tochukwu Gameliah Ogu adına katıldı. Sanık polis Cengiz Yıldız da avukatıyla duruşmaya geldi.

Dayanışma örgütleri ve basın mensupları duruşmaya alınmadı

Ogu’nun avukatı Alptekin Ocak, kararın bozulmasına uyularak Festus Okey ile müvekkilinin kardeşlik bağının tespit edilmesini talep etti.Ocak, DNA analizi ile ilgili Güney Afrika’da bulunan Uluslararası sertifikaya sahip bir laboratuvar tarafından çalışma yapıldığını, bu nedenle evrakın Güney Afrika Cumhuriyeti’ne gönderilmesi gerektiğini ifade etti.

Sanık polis Cengiz Yıldız’ın avukatı ise “Talepte bulunanın, Okey’in kardeşi olduğunu kabul etmiyoruz. Özel bir kuruluştan alınan DNA raporunu da kabul etmiyoruz. Böyle bir rapor ancak Nijerya’da mezar açılarak yapılmalıdır. Ayrıca katılma isteminde bulunan kişinin, Okey’in kardeşi olup olmadığının tespitine yönelik cenazenin kime teslim edildiği hususunu Dışişleri Bakanlığı’ndan araştırılmasını talep ediyoruz”ifadelerini kullandı.

Sanık avukatından Festus’a “Torbacı” suçlaması

Medyascope.tv’ye konuşan Avukat Alptekin Ocak Festus Okey’in“Uyuşturucu satıyordu” şeklinde suçlanmaya çalışıldığını hatta sanık avukatının etik sınırlarını aştığını ve Okey için “Torbacı” ifadesini kullandığını belirtti. Ocak, tüm bunların iftira olduğunu, gerçeği yansıtmadığını bu suçlamalarla cinayetinin üzerinin örtülmeye çalışıldığını ifade etti.

Bir sonraki duruşma 2 Nisan’da

2 Nisan 2019’a ertelenen davada mahkeme heyeti Tochukwu Gameliah Ogu’nun avukatlarına vekaletname sunmaları için süre verdi. Ogu’nun Türkiye’ye gelerek mahkemeyi izleyebilmesi için ülkesinden çıkış işlemleri esas olmak üzere dile getirilen istemi yerinde bulan mahkeme heyeti, Ogu’nun yargılamaya davet edildiğinin karar altına alınmasına hükmetti.

Mahkemenin ardından Festus için Adalet Girişimi üyeleri ve avukatlar basın açıklamasında bulundu.

“Festus Okey davası, göçmen toplulukları ve dayanışma gruplarını ilk kez bir araya getiren ve aslında bir kişi üzerinden bu gün milyonlarca kişi için en temel iddianın altını çizen bir davadır; Siyah, Afgan, Suriyeli, Özbek, kadın, LGBTİ ya da erkek tüm göçmenlerin onurlu bir yaşam sürme hakkı vardır ve biz hep birlikte yaşamlarımıza kastedenlere karşı durmaya ve adaleti savunmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulunan Festus Okey için Adalet Girişimi üyeleri, “Bu yüzden hala takipteyiz, unutmayacağız, adalet yerini bulana ve ayrımcı tutum, ırkçı ve nefret yüklü saldırılar son bulana kadar takibe devam edeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.