Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Japonya uçak gemisi ve F-35’lere yatırım kararı aldı, Çin rahatsız

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, İkinci Dünya Savaşı’ndan beri ilk kez uçak gemisi bulundurmayı ve ABD’den F-35 jetleri satın almayı planlıyor. Ülkenin savunma stratejisinde büyük bir değişikliğe giden Japonya yönetiminin, Çin’in gittikçe artan tehdidiyle bu kararı aldığı düşünülüyor.

Washington Post’un haberine göre Salı günü yönetimdeki koalisyon tarafından kabul edilen plan, önümüzdeki hafta kabinenin onayına sunulacak. Japonya medyasına göre, önümüzdeki 5 yıl içinde 40-50 adet F-35 ve 100 uçak alınacağının duyurulması bekleniyor.

Yapılan planla, ABD ve Japonya arasındaki ticaretin azlığından ve Japonya’da on binlerce ABD askerinin konuşlandırılmasının masrafından şikayet eden ABD Başkanı Trump da yumuşatılmış olacak.

Barışçı bir kültüre ve anayasaya sahip Japonya’ya halihazırda müttefiki ABD tarafından askeri koruma sağlanıyor. Uzmanlara göre Başbakan Abe’nin bu kararı alırken asıl amacı Donald Trump’ın şikayetlerini savuşturmaktan öte, ülkenin askeri savunmasını artırmak.

Salı günü ulusal güvenlik uzmanlarıyla konuşan Abe, “Hükümetin en önemli sorumluluğu, halkın yaşamını korumak” dedi ve şöyle devam etti: “Hızla değişen güvenlik ortamında, bu sorumluluğu yerine getirmek için, insanların hayatlarını, kara, deniz ve hava sahamızı korumak için hazırlığımızı artırmalıyız”.

Başbakan, “Geçmişten tamamen farklı bir hızla reform yapılacağını” söylese de uzmanlar Başbakan Abe’nin ihtiyatlı hareket ettiğini söylüyor. Zira İkinci Dünya Savaşı’nda yaşanan büyük travma sonrası Japonya halkı, herhangi bir silahlanma adımına karşı. Fakat Başbakan’ın ihtiyatı, eleştirilerden kurtulması için yeterli olmuş gibi görünmüyor.

Japonya’da Asahi Shimbun gazetesinde çıkan bir yazıda, Abe’nin “çizgiyi aştığı”, bunun kabul edilemez olduğu söylendi. “Japonya uçak gemisi bulundurarak askeri yatırıma gerçekte olduğundan çok daha fazla istekli görünebilir” denilen yazıda, Çin’in artan askeri gücüne karşı adım atmanın kolay olmadığı fakat Japonya’nın “bölgedeki faydasız silahlanma yarışını tetiklemeyecek” bir plana ihtiyacı olduğuna vurgu yapıldı.

Çin’den Japonya’ya eleştiri de tahmin edileceği gibi gecikmedi. Milliyetçi Global Times gazetesi, Japonya’nın planları için “Böyle agresif bir adım, ülkeye askeri geçmişini tekrar yaşatabilir” cümlesini kurdu.

Japonya’daki muhafazakar Sankei gazetesi ise, yeni askeri planların yeterli olmadığını iddia ederek ülkenin savunmaya çok daha fazla para ayırması ve “misillemeci caydırıcılık” sağlayacak şekilde bir saldırı kapasitesi geliştirmesi gerektiğini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.