Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AB Uyuşturucu Ajansı: Kokain pazarında rekabet artıyor

Avrupa Birliği (AB) Uyuşturucu Ajansı Avrupa’ya saf kokain tedarikindeki artışa paralel olarak uyuşturucu cinayetlerinin arttığını ve önceleri mafyanın kontrolünde olan pazarın suç çetelerinin eline geçtiğini söyledi. Ajansa göre, Kolombiya başta olmak üzere Latin Amerika’dan gelen fazla kokain, Fas ve Balkan kökenli çetelerin de sürecine müdahil olduğu yeni bir ağ yarattı ve bu ağ uyuşturucunun satıcılarca her zaman ve her yerde temin edebilmesine olanak sağlıyor.  


Ajansın dün yayınlanan raporunda bu durum kokain ticaretinin “Uber’leşmesi” olarak tanımlandı. Rapora göre; “Avrupa’daki kokain ticaretinin parçalı bir yapıya kavuşması, görünen o ki kokainin ulusal ve uluslararası ölçekte ulaştırılmasında ve satışında çetelerarası rekabetin artışıyla sonuçlanacak”. Raporda bunun olası sonuçlarından birinin uyuşturucu bağlantılı şiddetin ve cinayetlerin artması olacağı belirtildi.
Rapora göre daha fazla çetenin ortaya çıkması ve pazarı yönetmesi, uyuşturucu ticaretinde yeni yöntemlerin ortaya çıkmasını da beraberinde getirdi. Bunlar arasında alıcı ve satıcı arasında çağrı merkezleri gibi hizmet veren aracılar var. Raporda İngiltere, Fransa ve Belçika’da böyle merkezler olduğu belirtildi. Bu merkezlerin bir çoğunun konumu ise İspanya ve Balkan ülkeleri.


Raporda “Satıcıların, sattıkları malın ötesinde, her zaman ve her yerde tedarik gibi ek hizmetler geliştirmeye yönelmesi, pazarın rekabete açıldığının göstergesidir” ifadeleri yer aldı.


Belçika’nın Antwerp şehri kokainin Avrupa’ya girişinin tek kapısı ancak rapora göre yeni yollar “buzdağının yalnızca görünen kısmı” olabilir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.