Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Senatosu, Yemen Savaşı’nda Suudiler’e askeri desteği durduran tasarıyı kabul etti

ABD Senatosu dün sıradışı bir karar aldı. New York Times’ın haberine göre; Başkan Donald Trump’ın Cemal Kaşıkçı cinayetinden sorumlu Suudi Arabistan’a desteğinin sürmesini protesto eden senatörler, ABD’nin Suudiler’e Yemen’de askeri desteğini durduran yasa tasarısını kabul etti.

41’e karşı 56 oyla kabul edilen tasarı, Başkan’ın savaş yetkilerini sınırlayarak binlerce sivilin hayatına mal olan ve çağımızın en büyük kıtlığını yaratan savaşa güçlü bir karşı duruş olarak kayıtlara geçti. Oylamadan kısa süre sonra, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’ı, Cemal Kaşıkçı cinayetinden tamamen sorumlu tutan ikinci bir tasarı da oy birliğiyle kabul edildi.

İki tasarının da kabul edilmesi birlikte, Prens’i kınamayı reddeden ve ABD istihbaratının Prens’i cinayetten sorumlu tutan raporlarını görmezden gelen Trump ile ciddi bir kopuşu temsil ediyor.

Son seçimlerden sonra Kongre, yıl sonuna kadar önlem almaya devam etmeyecek olsa da dünkü oylama, Demokratlar’ın önümüzdeki ay Kongre’nin kontrolünü eline almasıyla Trump’ın Suudi Arabistan’a desteğinin tehlikeye düşeceğine işaret ediyor.

Cumhuriyetçi Senatör Mike Lee “Bence Kaşıkçı olayı bize, tanıdığım çok az Amerikalının ABD’nin güvenlik çıkarlarını tehdit ettiğini savunabileceği dünyanın bir ucundaki Yemen’deki iç savaşın içine çekildiğimize odaklanmayı sağlamak oldu. Ve biz Suudiler’in önderliğinde buna bulaştık” dedi.

Lee ve bağımsız Senatör Bernie Sanders tarafından hazırlanan öneride, 1973’te Kongre tarafından Vietnam Savaşı’nı bitirmek ve Kongre’nin ABD’nin ne zaman savaşa girip giremeyeceği konusundaki yetkisini yeniden ileri sürmek amacıyla hazırlanan Savaş Yetkileri Yasası yeniden gündeme geldi.

Tasarının mimarlarından Sanders oylamanın ardından “Suudi Arabistan’daki despotik yönetime, onların askeri maceralarının bir parçası olmayacağımızı söylemiş olduk” diye konuştu.

Cumhuriyetçi 7 senatörün lehte oy kullandığı oylamada, CIA’in Prens’i suçlu bulan raporlarına rağmen Suudiler’e desteğini kesmeyen Trump’a ciddi bir mesaj verildi. Trump, Prens’in sorumluluğuna dair “Belki yaptı, belki yapmadı!” diyerek Suudiler’i cezalandırmanın milyarlarca dolarlık silah satışlarını riske sokacağını savunmuştu.

 

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo dün, Kongre’deki kapalı bir oturumda ABD’nin Suudi Arabistan’la olan ilişkilerini savunmuştu. Konuşma pek çok milletvekilinde rahatsızlık yaratmıştı.

Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Senatör Bob Corker, Senato’nun tek ses olduğunu söyleyerek şunları dile getirdi: “Oy birliğiyle ABD Senatosu, Veliaht Prens’in Kaşıkçı cinayetinden sorumlu olduğunu belirtmiş oldu. Bu sahip olduğumuz değerleri savunan güçlü bir mesaj.”

“Silah gelirleri bizi satın alamaz”

Her iki partiden senatörler, silah satışlarından elde edilen paranın olan bitene göz yummalarını gerektirmediğini belirtti. Demokrat Senatör Robert Menendez “Suudiler’in insan hayatına gösterdiği acımasız umursamazlığı ve uluslararası normları ihmalini öylece halının altına atamayız. Üç-beş silah daha bizi satın alamaz, almamalı. Başkan harekete geçmeyecekse Kongre geçmeli” dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres kararı memnuniyetle karşılayarak “Barış ve Yemen’deki insani krizin sona ermesi için bir başlangıç noktası olabilirse, bugünkü kararın sadece Yemen halkı için değil, insanlık için de çok fazla anlamı var” diye konuştu.

Karar büyük ölçüde sembolik değerde olsa da, ocak ayından itibaren Kongre’de Demokratlar’ın üstünlüğü ele geçirmesiyle Trump yönetimine baskıların artacağını söylemek şimdiden mümkün.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.