Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avustralya’nın Queensland kıyılarında köpekbalığı sayısı son 50 yılda yüzde 90 oranında düştü

The Guardian’daki habere göre, Avustralya’nın Queensland kıyılarında köpekbalığı popülasyonu yüzde 90 oranında düştü. Bunun temel sebebinin ticari avlanma olduğu belirtiliyor.

Queensland ve Griffith üniversitelerinde çalışan bilim insanlarının yaptığı ortak çalışmaya göre, Queensland kıyılarındaki köpekbalıklarının sayısı son 50 yılda yüzde 90 oranında azalma gösterdi. Araştırmacılar 1962 ve 2016 yılları arasında tutulan köpekbalıkları popülasyon kayıtlarını inceledi. Araştırmada 1962 yılından itibaren çekiçkafalı köpekbalıkları, balina köpekbalıkları, kaplan köpekbalıkları ve beyaz köpekbalıkları türlerinin popülasyonlarındaki değişimlere bakıldı.

Grafikten de görüleceği üzere 55 yıllık periyotta, farklı türdeki köpekbalığı sayısında devasa bir düşüş yaşandı. Bilim insanları bu düşüşün gerçekleşmesinde esas nedenin ticari avlanma olduğunu belirtiyor.

Griffith Üniversitesi’nden Dr. Chris Brown “İnsanlardan kaynaklanan sebeplerden ötürü bu türleri kaybetmek büyük bir trajedi olur” dedi. Brown ayrıca, köpekbalıklarının sağlıklı bir ekosistem için hayati rol oynadığını ve onların sayısındaki düşüşün denizlerdeki ekosistem sorunlarının büyüdüğüne işaret ettiğini de ekledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.