Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de, işadamı Ekim Alptekin hakkında “yasadışı lobicilik” iddiasıyla dava açıldı

Türk işadamı Ekim Alptekin hakkında federal lobicilik yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle ABD’deki bir savcılık tarafından iddianame hazırlandı.

Alptekin hakkındaki iddianame, ABD Başkanı Donald Trump’ın ilk Ulusal Güvenlik Danışmanı olan ancak görevde 24 gün kalabilen Michael Flynn hakkında, Rusya’nın 2016 yılında ABD’de yapılan başkanlık seçimlerine müdahalesiyle ilgili Virginia eyaletindeki bir mahkemede açılan dava kapsamında hazırlandı. Flynn’in eski iş ortağı Bijan Rafiekian ile birlikte hakkında, “Türkiye adına yasadışı lobicilik yapma” suçlamasıyla iddianame hazırlanan Alptekin, FBI’a “yalan beyanda bulunma” ve “bir Türk vatandaşını karalama çalışmaları yürütme”nin de aralarında bulunduğu altı ayrı suçu işlemekle itham ediliyor.

İddianamede her ne kadar ismi anılmasa da, Alptekin’in hakkında karalama faaliyeti yürüttüğü kişinin Fethullah Gülen olduğu biliniyor. Zira iddianamede söz konusu Türk vatandaşından; “imam, yazar, siyasi figür ve dünyanın birçok yerinde okullar ve yardım kuruluşları vasıtasıyla faaliyet gösteren bir organizasyonun başı” olarak bahsediliyor.

Alptekin halihazırda ABD dışında bulunduğundan, dün görülen duruşmaya katılmadı. Rafiekian ise kefaletle serbest bırakıldı.

Adı verilmeyen siyasetçiler

İddianamede; ABD’deki Fethullah Gülen yapılanması aleyhine ve Gülen’in Türkiye’ye iade edilmesi lehine lobicilik faaliyetlerinde bulunduğu ve bunun için Flynn ve şirketiyle işbirliği yaptığı belirtilen Alptekin’in, bu faaliyetler sırasında ABD yasalarının dışına çıktığı, lobicilik faaliyetlerinin sınırlarını aştığı savunuldu.

Voice of America’nın haberine göre; Alptekin’in, Flynn’in şirketi ve Türk devleti arasındaki finansal akışı sağladığı, Türk tarafından gelen talimatları şirkete ilettiği hakkındaki suçlamalar arasında yer alıyor. Alptekin’in bazı Türk siyasetçi ve yetkililerle yakın ilişkiler içerisinde bulunduğu savunulan iddianamede, söz konusu siyasetçiler ve yetkililerin isimlerine yer verilmezken, bu kişiler “Türk lider 1, “Türk bakan 1”, “Türk bakan 2” gibi kod isimlerle zikredildi.

ABD yasalarına göre; yabancı bir ülke adına lobi faaliyetinde bulunmak bir suç sayılmıyor ancak lobi faaliyetinde bulunacak kişilerin bunu önceden Adalet Bakanlığı’na bildirmeleri gerekiyor.

Öte yandan; Virginia’daki mahkemenin Michael Flynn hakkındaki kararını bugün açıklaması bekleniyor. Flynn hakkındaki soruşturma, ABD’de başkanlık seçimlerinin yapıldığı 8 Kasım 2016’da bir haber sitesinde yayınlanan ve Fethullah Gülen’i 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında bulunmakla suçladığı bir yazının ardından başlamıştı. Soruşturma sonucunda Flynn ve şirketinin, Türkiye adına para karşılığı lobicilik yaptığı ancak bununla ilgili geç bildirimde bulunduğu tespit edilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.