Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump Vakfı kapanıyor. Gerekçe: Vakıf parasını siyasi amaçlarla kullanmak

The New York Times’taki habere göre, bir zamanlar ABD Başkanı’nın mali imparatorluğunun hayırseverlik kolu olarak tasarlanan Donald J. Trump Vakfı kapanıyor. Vakıf, geçen salı günü New York Başsavcısı’nın talebi üzerine kendini feshetmeyi ve devam eden soruşturmanın bir parçası olarak, kalan bütün varlıklarını mahkeme denetimine bırakmayı kabul etti.

New York Başsavcısı Barbara Underwood vakfı “Trump’ın siyasi ve ekonomik çıkarları için bir çek defterinden fazlası olmakla” ve yasak olmasına rağmen Trump’ın 2016’daki seçim kampanyasını koordine etmek gibi “birtakım yasa dışı faaliyetlere bulaşmakla” suçladı.

Başsavcı, vakfı kapanmaya zorlamasının dışında, Başkan Trump ve üç çocuğunu New York sınırlarında hayırseverlik işlerinden men edebilecek ve milyonlarca dolar tazminat ve ceza ödemelerine sebep olabilecek bir dava da açtı.

Vakfın kendini feshi, 2016’daki seçim kampanyası sürecindeki faaliyetlerinin dikkat çekmesi sonucunda 2 yıl önce açılan soruşturmada bir dönüm noktası olarak görülüyor.

ABD’de, kâr amaçlı olmayan kuruluşların kendilerini hayırseverlik işlerine vakfetmesi bekleniyor. Fakat Başsavcı Underwood, Trump Vakfı’nın seçim kampanyası sırasında Donald Trump’ın çıkarlarına hizmet etmek için siyasi amaçlarla hareket ettiğini iddia etti.

Başsavcı Underwood’un iddiasına göre, Trump’ın kendisine ait golf kulüplerinden birinde sergilediği 10 bin dolarlık otoportresi Vakıf tarafından satın alınmış. Yine kampanya sürecinde desteklenen adaylara Vakıf üzerinden para dağıtılmış.

Trump uzun zamandan beri vakfın kaynaklarının meşru yollarla “harika hayırseverlik faaliyetleri” için kullanıldığını iddia ediyor. Vakıf avukatı Alan S. Futerfas da, Başsavcı Underwood’u, “konuyu politikleştirme maksadıyla yanıltıcı açıklamalarda bulunmakla” suçladı.

Başkan Trump attığı bir tweet’te “kalitesiz Demokratların kendisini hedef aldığını” ve Vakfın aldığı bağışlardan fazlasını harcadığını iddia etti.

Trump seçim zaferinden sonra, herhangi bir çıkar çatışmasını önlemek adına Vakfı kapatabileceğini söylemişti. Fakat Başsavcı şüpheli belgelerin ortadan kaydolması söz konusu olabileceği için buna müsaade etmemişti.

Trump Vakfı ABD’de kapatılan ilk hayırseverlik örgütü olmasa da, bu dava görevdeki bir ABD başkanın dahil olduğu ilk vaka olarak kayıtlara geçti.

Başsavcı eğer Trump’ı vakıf yönetim kurullarında yer almaktan 10 yıllığına men ederse, Trump başkanlığı sonrası New York’ta kurulması planlanan kendi vakfının yönetiminde görev alamayacak.*

*ABD’de, görev süreleri sona erdikten sonra her başkan için kendi adlarını taşıyan bir vakıf kuruluyor. Bush Vakfı, Obama Vakfı gibi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.