Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Facebook, Cambridge Analytica olayı nedeniyle Washington DC savcısı tarafından dava edildi

ABD’nin başkenti Washington DC’nin başsavcısı Karl Racine, Facebook’a on milyonlarca kullanıcısının kişisel bilgilerini siyasi danışmanlık firması Cambridge Analytica’ya verdiği gerekçesiyle dava açtı. Başsavcı Racine, “Facebook, kullanıcılarının mahremiyetini koruyamadı ve onları bilgilerinin kimin kullandığı konusunda kandırdı” dedi.

Facebook’un kamu politikasından sorumlu başkan yardımcısı Will Castleberry, “Hakkımızdaki şikayeti inceliyoruz. DC’deki ve başka yerlerdeki savcılarla görüşmeyi bekliyoruz” diye konuştu.  

Londra merkezli Cambridge Analytica, 87 milyon Facebook kullanıcısına ait bilgileri uygunsuz şekilde toplamıştı. ABD Başkanı Donald Trump’la bağlantılı olan Cambridge Analytica, topladığı bilgileri ABD’li seçmenin psikografik profilini oluşturmak için kullanmıştı.

Yaşananlar, Facebook’un dünya çapındaki 2.2 milyar kullanıcısının bilgilerini doğru şekilde kullanıp kullanmadığı konusunda büyük bir soru işareti yarattı. Seçimlere müdahale etmek için Ruslar tarafından da manipüle edildiği konuşulan Facebook, büyük bir kriz yaşadı. Kullanıcılarının bilgilerini kullandığı gerekçesiyle İngiltere’deki mümkün olan en yüksek para cezası olan 500 bin poundla cezalandırıldı. 

ABD’de ise Facebook’la ilgili yargı süreci daha yavaş ilerledi Bu yılın başlarında Adalet Bakanlığı ve FBI tarafından tarafından başlatılan Cambridge Analytica soruşturması şu an feshedilmiş halde. Temmuz ayında Facebook, Cambridge Analytica ile paylaştıkları bilgilerle ilgili daha geniş bir soruşturmaya tabi tutuldukları yönünde açıklama yaptı. 

Birden fazla savcı, Cambridge Analytica olayı yüzünden Facebook’a soruşturma başlatılacağı açıklamasında bulunmuştu. Dün açtığı davayla ilgili konuşan Karl Racine, Washington District of Columbia’daki Facebook kullanıcılarının yarısının bilgilerinin Cambridge Analytica’ya verildiğini açıkladı. Racine ayrıca Facebook’un kullanıcılarını bilgilerinin ne şekilde kullanılacağı konusunda yanlış bilgilendirdiğini söyledi.

New York Times’da çıkan başka bir habere göre, Netflix ve Spotify gibi şirketlerle de bilgi paylaşımı bulunan Facebook hakkındaki soruşturmalar büyüyebilir. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.