Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hayal ürünü haberler yaptığı ortaya çıkan Der Spiegel muhabiri, usülsüz bağış da toplamış

Hayal ürünü haberler yaptığı ortaya çıkarılan Alman Der Spiegel dergisi muhabiri Claas Relotius’un, Türkiye’deki Suriyeli yetim çocuklar için bir bağış kampanyası başlattığı ve kampanya için toplanan paraları kişisel banka hesabına aktardığı öne sürüldü.

Yalan haber skandalında olduğu gibi, Relotius’un bağış kampanyasını ortaya çıkaran da yine kendi dergisi Der Spiegel oldu. Der Spiegel konuya ilgili haberinde; derginin yazı işlerinin konuyla ilgili daha önceden bir bilgisi bulunmadığı belirtilirken, bağış kampanyasından elde edilen paraların Relotius’un kişisel banka hesabında toplandığına yer verildi. Dergi, toplanan paranın miktarı konusunda ise bilgi vermezken, konuyla ilgili belgelerin savcılığa verildiği açıklandı.

Geçtiğimiz hafta, Der Spiegel’in çok sayıda ödül sahibi muhabiri Relotius’un dergi için hazırladığı 55 haberden en az 14’ünün “kurguya dayalı ve hayal ürünü” olduğu, bir meslektaşının şüphelenip dergi yönetimine ihbar etmesi üzerine ortaya çıkarılmıştı. Söz konusu sahte haberlerden bir tanesi de, Türkiye’de sokakta yaşayan Suriyeli mülteci çocuklarla ilgiliydi. Soruşturmalar sonucunda, haberde yer verilen Suriyeli kardeşlerin gerçekte var olmadığı anlaşılmıştı. Skandalın ortaya çıkmasının ardından Relotius’un dergideki görevlerine son verilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.