Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Perpignan Romanlarıyla bir Noel akşamı

Sadece 13 yaşında olmasına rağmen kırmızı elbisesinin içinde yetişkin gibi görünen rahibin kızı Maeva, Perpignan’ın en eski mahallelerinden Saint-Jacques’taki diğer arkadaşları gibi Noel akşamı dans ediyor.

13 yaşındaki Maeva dans ederken.

Saint-Jacques, hâlâ şehir merkezinde yaşayan sayılı Roman topluluklarından birine ev sahipliği yapıyor. Mahalle işsizlik ve yoksulluğun pençesinde olsa da sokaklar hayat dolu. Fransız fotoğrafçı Jeanne Taris mahalleyi, 2016’da her yıl şehirde düzenlenen foto muhabirliği festivali Visa pour l’image sırasında keşfetmiş: “Buradaki birkaç kadınla konuşurken bana ‘Noel’de ne yapacaksın?’ diye sordular. Dört çocuğum uzakta yaşıyordu, yalnızdım. Sonra Noel akşamından yılbaşına kadar yanlarında kalmamı istediler.”

Taris’in fotoğrafları ağır makyajlı, siyah veya kırmızı elbiseleriyle dans eden kadınları ve takım elbiseler içinde büyük masaların etrafında oturan her yaştan erkeği mercek altına alıyor. Müzik evlerden sokaklara taşıyor, günlük kaygılar bir geceliğine unutuluyor.

Çocuk yaşta erkeklerin sigara içmesi gayet normal karşılanıyor.
Yıkılması planlanan bir evdeki partiden bir görüntü.

Taris fotoğraflarında dışlanan, yargılanan, terk edilen mahallenin çözülen sosyal dokusunu da ele alıyor: “Saint-Jacques’ta zaman durmuş gibi. Uyuşturucu kullanımı topluluğa ciddi zarar veriyor. Kapıların arkasından gelen gitar seslerinin yerini pop müzik almış. Genç kızlar erken olgunlaşıyor ve genelde küçük yaşta evleniyor. Genç erkekler ise küçük adamlar gibi içki ve sigara içiyor.”

Fakat Noel akşamında Maeva geleceği pek de düşünmüyor. Taris “Bu gece yetişkin bir kadın gibi görünüyor. Sonraki gün onu bornozu içinde koltukta uzanırken gördüğümde, yeniden bir çocuk olacak” diyor.

Sağda 6 yaşındaki Oui-Oui, Flamenko oynarken.
Genç kızların kutlamaya hazırlanması saatler sürdü.
Sabahın beşinde Oui-Oui hâlâ dans ediyor.
Solda Oui-Oui ve kuzeni. Aynı yaştaki kızların böyle sınır tanımaz olması Perpignan dışında pek rastlanan bir şey değil.
3 yaşındaki Shaina, Noel hediyesi boks eldivenleriyle.
Noel’de çocukların da takım elbise giymesi âdetten.
Maeva, 2017’deki kutlamalarda sokakta dans ederken.
Perpignan’da bir sokak.
Gecenin sonu.

Kaynak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.