Japonya’da iki mahkûm, yeniden yargılanma talebinde bulundukları halde idam edildi

1988 yılında Cosmo Araştırma Şirketi genel müdürü ile bir çalışanını öldürmekten idama mahkûm edilen eski Yakuza üyesi Keizo Okamoto (60) ve yatırım danışmanı Hiroya Suemori (67), perşembe günü sabah saatlerinde idam edildi. Bu iki mahkûm ile birlikte Japonya’da bu yıl içinde idam edilenlerin sayısı 15’e yükseldi.

Eylül 2004’te dolandırıcılık, adam kaçırma ve cinayet suçlamalarıyla mahkûm edilen bu iki isim, 1988’de Osaka’da bir apartman dairesinde, Cosmo Araştırma Şirketi Genel Müdürü Kazuo Kengaku’yu (43) ve şirket çalışanı Hiroyuki Watanebe’yi (23) dolandırdıktan sonra öldürmüştü. Sanıklar, cinayeti gizlemek için cesetleri betona gömerek dağlık bir bölgeye atmıştı. Mahkûmların ayrıca, bir aracı şirketten 140 milyon yuan değerinde hisse senedi aldıkları ve yasadışı silah bulundurdukları tespit edilmişti.

Adalet Bakanı idamları savundu

Japonya Adalet Bakanı Takashi Yamashita, idamlarla ilgili yaptığı basın açıklamasında söz konusu suçları “son derece gaddarca” bulduğunu ve “mahkmların tamamen bencil amaçlar uğruna cinayet işlediklerini” dile getirdi.  

Diğer yandan Japonya Barolar Birliği Federasyonu, idam cezasının 2020 yılına kadar kaldırılmasını ve yerine ömür boyu hapis cezası getirilmesini istiyor. Uluslararası Af Örgütü Japonya sorumlusu Hideaki Nakagawa da The Japan Times’a verdiği demeçte, idam kararını “son derece moral bozucu” olarak nitelendirdi. Perşembe günü idam edilen Okamoto’nun yeniden yargılanma talebinde bulunduğunu hatırlatarak, kararın “sorunlu” olduğunu dile getiren Nakagawa, “Tüm dünya idam cezasını kaldırmaya çalışırken Japonya hükümetinin bu ısrarcı tutumu tüm Japon halkını zan altında bırakıyor” dedi.

Şu an için Japonya’da ölüm cezasına çarptırılmış 110 idam mahkûmu sırasını bekliyor. Adalet Bakanı Takashi Yamashita, idam cezasını “acımasız” olarak nitelendirenlere cevaben “çok sayıda insana karşı işlenen gaddarca suçlarla mücadele edebilmek için idam cezasının bir gereklilik olduğunu” savunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.