Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Macron-Salvini: Avrupa’nın siyasal geleceği ne olacak?

Financial Times’da yayınlanan analize göre, mayıs ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri İtalya İçişleri Bakanı Matteo Salvini ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasında bir çekişmeye sahne olacak. Burada iki siyasetçinin kişiliklerinden çok temsil ettiği siyasal pozisyonlar öne çıkıyor. Salvini Avrupa-şüpheciliğini ve Avrupa’da yükselen aşırı sağı temsil ederken, Macron Avrupa Birliği’ni güçlendirmek isteyen Avrupacı damarı temsil ediyor.

Salvini pek çok yerde Macron’u parlamento seçimlerinde en büyük rakibi olarak gösteriyor. Fransız yetkililer tarafından yapılan açıklamada ise mevcut siyasal bölünmenin kabul edildiği ve bunun etrafında örgütlenileceği belirtiliyor. Normalde AB parlamentosu seçimleri merakla izlenen ve takip edilen bir siyasal olay değildir ancak bu kez iki siyasetçinin kamuoyu önündeki atışmalarıyla bu seçimlerin 2019’un en önemli hadiselerinden biri olacağı konuşuluyor.

İtalyan hükümeti bütçesinin Brüksel’in taleplerinin aksi yönde hazırlanması isteği, göçmen karşıtlığı ve AB kurumlarını eleştirmesi, Salvini’yi AB’de aşırı sağın temsilcisi konumuna getiriyor. Macron ise kendisini 1930’lu yıllarda faşizme karşı dik duran siyasal liderlere benzetiyor. Ancak AB taraftarları Macron’un doğru bir seçenek olmadığını düşünüyor. Bunun sebebi ise Macron’un Fransa’da dahi popülerliğinin düşük olması ve son olarak Sarı Yelekliler hareketine karşı aldığı tavır.

Öte yandan, Avrupacı klik içerisinde yer alan eski İtalya Başbakanı Enrico Letta bu tür bir ikiliğin popülistleri güçlendireceğini çünkü bunun onlara ortak bir düşman verdiğini belirtiyor. Letta’ya göre yapılması gereken, popülistleri birleştirecek ortak düşman göstermekten ziyade onları bölmek.

Yapılan kamuoyu yoklamalarına göre, aşırı sağcı ve milliyetçilerin AB parlamentosunda kontrolü ele geçirmelerine pek ihtimal verilmiyor ama parlamentonun işleyişini etkileme potansiyeline sahipler.

25-26 Mayıs 2019 tarihlerinde gerçekleştirilecek AB parlamento seçimleri, 2019 yılında AB’nin geleceğini belirleyecek temel bir siyasi olay olarak görülüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.