Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye plastik atık ithalatında ikinci sırada

Türkiye geçtiğimiz yıla oranla bu yıl plastik atık ithalatında yüzde 33 büyüyerek İngiltere’den 80 bin ton çöp aldı.

Türkiye İngiltere’den en çok plastik atık ithalatında ikinci ülke

Kasım 2017’ye kadar İngiltere’den en çok plastik alan ülke Çin’di. Bu tarih itibariyle dış ülkelerden plastik atık almayı yasaklayan Çin sayesinde ilk sırayı Malezya aldı. Kasım 2017’den Ekim 2018’e kadar olan dönemde, İngiltere 611 bin ton plastik atığı yurtdışına gönderdi. Malezya’nın 2017-2018 döneminde İngiltere’den plastik çöp ithalatı yıllık yüzde 68 artırarak 105 bin tona yükseldi. İkinci sıradaki Türkiye ise İngiltere’den bir önceki yıla göre yüzde 33 daha fazla plastik atık alarak toplam miktarı 80 bin tona çıkardı. Ülkeler plastik çöpleri alıp geri dönüştürerek kâr elde edebildikleri için, yurtdışından plastik atık alımını tercih edebiliyor.

Geri dönüşümde neredeyiz?

İngiltere’den alınan plastik atıkların yanı sıra, Türkiye’de atık hale gelen plastiklerin geri dönüşümü de uzmanlar için bir soru işareti. Atık toplayıcıları ise gelirlerinin azaldığını söylüyor, Sokak Atık Toplayıcıları Derneği Başkanı Recep Karaman, “Yıllık ortaya çıkan 6 milyon ton plastik çöpün 3,5 milyonunu biz topluyoruz. Ancak ithalatlar nedeniyle kazancımız düştü, topladığımız çöpün değerini düşürüyorlar” diyor.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) yayınladığı 2015 yılı raporuna göre Türkiye, çöpünün yalnızca yüzde 1’ini geri dönüşüme yolluyor, atıkların kalanı ise katı atık sahasına gönderiliyor. Science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre ise Türkiye, plastik atıkları geri dönüştürme konusunda en başarısız ilk 20 ülke arasında.

Halihazırda Türkiye’de 751 lisanslı geri dönüşüm tesisi ve 566 atık toplama ve ayırma tesisi bulunuyor. Ambalaj atıklarının ayrı toplanarak geri dönüşüme kazandırılması amacı ile kurulmuş kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan PAGÇEV’in Genel Müdürü Yağmur Cengiz, çok daha fazla sayıda atık toplama ve geri dönüşüm tesisine ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor.

Çin’den sonra Malezya da plastik atıktan vazgeçiyor

Yakın zamana kadar en büyük ithalatçı olan Çin, 2017’de bu ticaretten vazgeçti. Plastik atıkların kalitesi ve tehlikeli atıklarla karıştırılarak yurtdışına gönderiliyor olması, Çin’i atık ithalatını yasaklamaya iten temel konulardan biriydi. Çin’den sonra bu alanda ilk sıraya yerleşen Malezya uzun vadede tahtını korumaya hevesli değil. Malezya hükümeti yurtdışından plastik alımını sınırlamaya yönelik yasal düzenlemeler üzerinde çalışmaya başladı. Hükümet 3 yıl içerisinde plastik çöp alımını kademeli olarak azaltıp, 3 yılın sonunda tamamen bitirmeyi amaçlıyor.

Malezya Tüketici Birliği ve Dünya’nın Dostları Vakfı analisti Mageswari Sangaralingam ise hükümetin daha kısa vadeli bir tedbir açıklaması gerektiğini ifade ederek, “Malezya dünyanın çöplüğü değil. Plastik çöp alımı bir an önce durdurulmalı” diyor.

Uzmanlar endişeli

Değerlendirilebilir Atık Malzemeler Sanayicileri Derneği (TÜDAM) Başkanı Vedat Kılıç, Türkiye’nin ithal ettiği plastik atıklardaki artışın bir yandan plastik sanayi için imkan yarattığını belirtiyor. Malezya önümüzdeki üç yıl içerisinde plastik atık alımını durdurma hedeflerini açıklarken durum Türkiye için bu ithalatı artırmak üzerine geliştiriliyor. Sektör son 2 yılda kârını önemli oranda artırdı ve yatırımlar yeni iş yerlerinin açılmasını sağladı. Ancak uzmanlar, ihraç edilen atıkların kontrol altında tutulmasının çok önemli olduğunu söylüyor.

Türkiye’nin dünyanın ikinci büyük plastik atık ithalatçısı konumuna gelmesi ve ithal edilen atıkların yönetimi hakkında Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Meryem Kayan ile konuştuk. Söyleşinin tamamını buradan dinleyebilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.