Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güney Afrika’nın eski Cumhurbaşkanı Zuma albüm hazırlığında

Güney Afrika’nın eski Cumhurbaşkanı Jacob Zuma’nın doğduğu Nkandla’nın bağlı olduğu eThekwini belediyesi, Zuma’nın protest şarkılar içeren albümünü finanse edecek. Yerel yetkililer, albümdeki şarkıların ülkenin kültürel mirasını yansıtması açısından önem taşıdığı görüşünde. Ancak muhalefetteki Demokratik İttifak (DA), belediyenin eski cumhurbaşkanına albüm yapmasını kaynak israfı olarak görüyor.

Yerel DA lideri Zwakele Mncwango’ya göre kaynakların bölgedeki genç insanların müzik kariyerleri yolunda harcanması daha yerinde olabilir: “Biz de kültür mirasımızın yüceltilmesini isteriz. Ama yardıma ihtiyacı olan bunca çiçeği burnunda sanatçı varken belediyenin kaynaklarını eski bir cumhurbaşkanının müzik sevdası için boşa harcamasını uygun bulmuyoruz.”

DA Meclis Üyesi Nicole Graham da partinin bu mesele için “dişiyle tırnağıyla mücadele ettiğini” söyledi: “Mantıklı birinin, adı yolsuzluklara karışmış, saygınlığını yitirmiş eski bir cumhurbaşkanının bu gibi kahramanlık şarkılarını seslendirmesinin eThekwini halkının yararına bir şey olduğunu düşünmesi mümkün değil.” 

Güney Afrika’daki beyaz azınlığa karşı verilen mücadelede halkın moralini yükseltmesi açısından protest şarkılar ülke tarihinde büyük önem taşıyor. eThekwini Belediyesi’nin Parklar, Eğlence ve Kültür Şefi Thembinkosi Ngcobo, Zuma’nın eski direniş şarkılarının yer aldığı hiçbir albümü bulamadığını söylemesi üzerine kendisiyle albüm sözleşmesi yapmayı önerdiğini söylemişti: “Bu gibi şarkıların yeniden canlandırılması için sanatçıları aradık ama bu çok zordu. (…) Arşivlenmiş materyallere, video ya da ses kayıtlarına ulaşabilmek için çabaladık ama müzelerde hiçbir şey bulamadık.” 

Ngcobo, tam da bu noktada Zuma’nın bu tip şarkıları sık sık söylediğini fark ettiklerini söylüyor: “Yeteneği var ve müziğin ardındaki tarihsel bağlamı ve duyguları hissediyor. 80’lerde, 90’larda hatta daha bile önce bu şarkıları söylüyordu. ANC’deki pek çok genç onları duymamış bile.”

Zuma, mitinglerinde sık sık alameti farikası olan “Bring Me My Machine Gun” (Bana Taramalımı Getirin) şarkısını seslendiriyor.  

https://www.youtube.com/watch?v=Tfqqa9YJB9A

1990’larda yapılmış olan silah anlaşmalarıyla ilgili yolsuzluk suçlamalarıyla karşı karşıya olan 76 yaşındaki Zuma, geçtiğimiz yılın şubat ayında kendi partisi Afrika Ulusal Kongresi’nin (ANC) baskıları sonucunda istifa etmişti.   

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.