Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Norveç’te 2018 yılında satılan tüm araçların yarısı elektrikli

Petrol ihracatıyla zenginleşen Norveç, 2025 yılına kadar petrolle çalışan tüm arabaların satışını bitirerek akaryakıtsız bir gelecek kurmayı hedefliyor.

Quartz’ın haberinde paylaşılan en son verilere göre, 2018 yılında Norveç’te satılan otomobillerin yarısı, tamamen veya kısmen (hibrit) elektrikli araçlardan oluşuyor. Norveç Yol Federasyonu’na göre küresel bir rekor olan bu rakam, Norveç’in akaryakıtsız gelecek hedefinde doğru yolda ilerlediğini gösteriyor.

Ülkede 2018 yılı boyunca en çok satılan araç ise, tamamen elektrikle çalışan Nissan Leaf oldu.

2013 yılında tüm otomobillerin yalnızca yüzde 6’sının hibrit veya elektrikli olduğu Norveç’te bu oran 2017 yılında yüzde 39’a yükselmişti. Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre elektrikli otomobil satışlarında ikinci sırada gelen İzlanda’da ise aynı oran 2017 için yüzde 12’ydi.

Norveç’te aynı zamanda otomobil satışlarında da genel bir düşüş gözlemleniyor. Ülkede 2017 yılında 159,000 adet otomobil satılırken, bu sayı 2018’de 148,000’e düştü. Düşüş özellikle petrolle çalışan ve hibrit araçlarda görüldü. Elektrikli otomobil satışları ise bir yıl içerisinde toplam yüzde 40’lık artış yaşamış oldu.

Norveç hükümeti, vatandaşların elektrikli araçları tercih etmesi için birçok teşvik sunuyor. Bu araçlardan ithalat vergisi, satış vergisi ve araç tescil ücreti alınmazken, aynı zamanda ücretli yolları kullanırken de ödeme yapmaları gerekmiyor ve bazı kentsel bölgelerde ücretsiz park hakkı tanınıyor.

Ancak tüm bunlara rağmen Norveç’in 2025’te petrolle çalışan tüm araçların satışının sonlandırılması hedefine ulaşmasının zor olduğu düşünülüyor. Reuters’a konuşan Ulaşım Ekonomisi Enstitüsü danışmanı Lasse Friedstroem’e göre bunun sebebi “çoğu sürücünün evinde özel park yeri bulunmaması” ve “evde araç şarj birimi kuramayacakları için şarjlı araç almak istememeleri.” Uluslararası Enerji Ajansı araştırmalarına göre Norveç’te elektrikli araç kullanan sürücülerin yüzde 90’ı araçlarını günlük veya haftalık olarak evde şarj ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.