Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Venezüela’da Yüksek Mahkeme üyesi Maduro’yu eleştirerek ABD’ye kaçtı

Derin ekonomik kriz ve hiperenflasyon ile mücadele eden Venezüela’da, Devlet Başkanı Nicolas Maduro Ulusal Meclis’te gayrimeşru ilan edilirken, Yüksek Mahkeme üyesi Yargıç Zerpa Maduro yönetimini onaylamadığını belirterek ABD’ye kaçtı.


Ulusal Meclis Başkanı Guaido, Maduro’nun ikinci dönem yönetimini gayrimeşru ilan etti

Geçen cumartesi günü Ulusal Meclis’in açılış konuşmasını yapan yeni Meclis Başkanı Juan Guaido, Devlet Başkanı Maduro’yu hedef aldı. Reuters’ta yer alan habere göre, muhalif Voluntad Popular partisinden olan Guaido, Maduro’yu muhalefeti zayıflattığı ve ekonomiyi yönetemediği iddialarıyla eleştirdi.

35 yaşındaki endüstri mühendisi Guaido yaptığı ilk konuşmasında “Maduro 10 Ocak tarihinden itibaren başkanlık makamını gaspedecek” dedi ve Ulusal Meclis’in Venezüelalılar’ın tek meşru temsilcisi olduğunu da sözlerine ekledi.

Venezüela Yüksek Mahkemesi ise anayasaya uymamakla itham ettiği Ulusal Meclis’in aldığı kararların geçersiz olduğunu ileri sürdü.

20 Mayıs 2018 tarihinde yapılan seçimlerde Maduro yüzde 68 oyla tekrar devlet başkanı seçilmişti. Seçimleri muhalif partilerin çoğu boykot etmişti. 10 Ocak’ta Maduro ikinci kez devlet başkanlığı görevine başlayacak.

Yüksek Mahkeme üyesi yargıç Zerpa, Maduro yönetimini onaylamadığını belirterek ABD’ye kaçtı

Venezüela Yüksek Mahkemesi yargıçlarından Christian Zerpa, Maduro’nun ikinci kez devlet başkanlığı yapacak olmasını eleştirip ABD’ye kaçtı.

Reuters’da yer alan haberde belirtildiği üzere, EVTV’ye verdiği bir mülakatta Zerpa, “Nicolas Maduro yönetimini onaylamadığım için Venezüela’yı terk etmeye karar verdim. Maduro’nun ikinci bir şansı hak ettiğini düşünmüyorum. Çünkü kazandığı sözde seçimler özgür ve rekabetçi değildi” dedi.

Venezüela Yüksek Mahkemesi, üyeleri Zerpa’nın ülkeyi terk ettiğini doğruladı. Mahkeme ayrıca, Zerpa hakkında geçen kasım ayında ofiste bir kadına cinsel istismarda bulunduğu suçlamasıyla soruşturma açıldığını belirtti. Mahkeme başkanlığı, Zerpa’nın iddialar sebebiyle görevinden alınmasının önerildiğini bildirdi.

Yargıç Zerpa, Yüksek Mahkeme’de Maduro’nun önemli bir müttefikiydi. Zerpa, Maduro’nun 2013’te göreve gelmesinden beri Yüksek Mahkeme’deki her türlü yasal tartışmada, iktidardaki Sosyalist Parti’nin arkasında duruyordu.

Maduro, Hugo Chavez öldükten sonra 2013’te devlet başkanlığı görevine gelmişti. 2013’ten beri Maduro’yu destekleyen Zerpa 2016 yılında, Maduro’nun Kongre’nin yetkilerini almasının meşru olduğunu savunmuştu.

Zerpa, kendisiyle yapılan mülakatta Yüksek Mahkeme’yi “yönetici sınıfın uzantısı” olarak tarif etti ve yargıçların zaman zaman hassas konularda talimat verilmek üzere başkanlık sarayına çağrıldığını belirtti. Zerpa, ailesiyle birlikte ABD’ye gitmesinin engellenmemesi için şimdiye kadar Maduro yönetimini eleştirmekten kaçındığını söyledi. .

Venezüela Bilgi Bakanlığı’ndan ise Zerpa’nın ülkeyi terk etmesiyle ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.

Haberde belirtildiği üzere, 2012 yılında da eski yargıç Eladio Aponte, Hugo Chavez yönetimini sistematik olarak yargıyı manipüle ettiği iddiasıyla eleştirerek ABD’ye kaçmıştı.  

Lima Grubu üyesi 14 ülkeden Maduro yönetimini tanımama kararı

Öte yandan, Venezüelalı muhalif liderler, yabancı devletlere Maduro’nun yemin edip göreve başlamasını tanımama çağrısı yaptı. Güney Amerika’daki 14 ülkeden oluşan Lima Grubu üyelerinden Meksika dışındakileri Peru’da toplanarak, yeni dönemde devlet başkanlığı yapmaya hazırlanan Maduro yönetimini tanımayacaklarını açıkladı.

Reuters’ın bilgi aldığı diplomatlar ise, Maduro’nun tekrar göreve gelmesiyle muhtemelen az sayıda ülkenin elçiliklerini kapatacağını ve Venezüela ile diplomatik ilişkisini keseceğini belirtti.

Venezüela’da derin ekonomik kriz yaşanıyor

Venezüela’da enflasyonun yüzde 1 milyona çıktığı hiperenflasyon süreci yaşanırken, temel gıda maddelerinde yaşanan kıtlığın da etkisiyle Birleşmiş Milletler verilerine göre 2015’ten bu yana yaklaşık 3 milyon Venezüelalı bölge ülkelerine göç etti.

Maduro ise ülkedeki derin ekonomik krizle ilgili olarak, muhalif güçlerin ABD’nin desteğiyle kendisine karşı “ekonomik savaş” açtıklarını iddia ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.