Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de hükümet hâlâ kapalı: Trump duvar yaptırmayı başaracak mı?

ABD Başkanı Donald Trump, Meksika sınırına yapılmasını istediği duvar için ödenek alana kadar yıllarca hükümeti kapalı tutmaya hazır olduğunu açıkladı. Trump’ın ödenek onaylanmazsa “ulusal acil durum” da ilan edebileceğini duyurması ile tartışmalar giderek arttı. Ülke şu ana kadarki en uzun hükümet kapama uygulamasına giderken, Trump’ın üzerindeki siyasal ve ekonomik baskı giderek büyüyor. 

Trump, en çok öne çıkan seçim vaatlerinden olan ve “Meksika’ya ödeteceğiz” dediği duvar için, ABD Kongresi’nden 5.6 milyar dolarlık bütçe istedi. Kongrenin duvar için ayrılan ödeneği bütçe tasarısına eklememesi üzerine Beyaz Saray ve Kongre, bütçe üzerinde anlaşamadı ve bütçe onaylanmadığı için hükümet kısmen kapatıldı. 

Meksika sınırına örülecek duvar, Trump’ın en büyük seçim vaadiydi.

Federal hükümetin kapanması, acil ve zorunlu nitelikte olmayan kamu çalışanlarının zorunlu ücretsiz izne çıkarılması veya ücretsiz çalışmaları ve pek çok devlet programının askıya alınması anlamına geliyor. 800 bin federal hükümet çalışanın aylık 249 bin dolarlık mortgage ödemesi bulunması ve ücretlerini hükümet açılınca alacak olmaları bu belirsiz süreçte tedirginlik yaratıyor. ABC’ye konuşan Bank of America Merrill Lynch yetkilisi, tahminlerine göre 2018 sonunda ekonomik büyümenin yüzde 10 gerileyeceğini açıkladı.  

Durum böyleyken süreci hızlandırmak isteyen Trump ise ulusal acil durumdan bahsediyor. Hükümetin kapanmasının 18. gününe girerken Başkan’ın acil durum yetkisiyle ilgili hukuki tartışmalar da yoğunlaştı. Trump’ın, Kongrenin yetkisini baypas ederek böyle bir hamle yapma tehdidi çok aşırı ve hukuken dayanaksız olarak değerlendiriliyor.

Federal hükümetin kapanması konusu, Trump ile Demokrat liderler arasında hararetli tartışmalara yol açmıştı.

Yeni seçilen Demokrat Ordu Hizmetleri Komitesi Başkanı Adam Smith ise “Trump’ın ulusal acil durum ilan edebileceğini ancak mahkeme önünde ‘aciliyet’ sorgulamasından geçemeyeceğini” belirtiyor. Bu seferberlik ise savunma bakanı ve ordu bakanına ulusal koruma için gerekli sivil savunma projeleriyle ilgili yetki veriyor. Ancak bu hamle, duvar kararını Kongreden alarak yargılamaya verdiği için, “antidemokratik” denilerek sertçe eleştiriliyor. 

Kasım ayındaki ara seçimlerde Temsilciler Meclisi’ndeki çoğunluğu Demokratların kazanması üzerine Temsilciler Meclisi Başkanı olan Nancy Pelosi ve Senato azınlık lideri Demokrat Chuck Schumer ile Oval Ofiste yapılan görüşmeler ise sonuçsuz kalmışa benziyor. Trump’ın duvarı için “ahlaksız” diyen Pelosi, “Amerika’nın vergilerinin akıllıca kullanımını sağlamak bizim sorumluluğumuz” diyerek Trump’ı hükümeti yeniden açmaya çağırdı

Bugün sınırı ziyaret edeceğini açıklayan Trump ise yine bir tweet’le akşam 9’da konuşma yapacağını duyurdu. Bunun üzerine Pelosi ise “derhal Demokratlara da eşit bir zaman verilmesi gerektiğini” belirten bir açıklama yaptı. 2014 yılında Obama’nın göçmenlerle ilgili, Trump gibi televizyonda konuşma yapma isteği ise fazla politik bulunarak reddedilmişti. Trump’ın bu isteğinin kabul edilmesi ise medyada Cumhuriyetçilere tanınan bir imtiyaz olarak eleştiriliyor.  

Öte yandan, Demokratların, hükümetin yeniden açılmasıyla ilgili tasarıyı Temsilciler Meclisi’nden geçirmesine rağmen Senato çoğunluk lideri Cumhuriyetçi Micth McConnell ise Başkan’ın onaylamadığı bir tasarıyı Senatoya sunamayacağını söyledi. Bunun üzerine senatodaki Demokratlar ise hükümet geri açılana kadar diğer tüm tasarıları reddedeceğini açıklayarak McConnell üzerinde duvar ödeneğini Senatoda oylanması için baskı yapıyor. 

Bu akşamki konuşması merakla beklenen Trump’ın ise ulusal acil durum ilan edip etmeyeceği veya kapamanın daha ne kadar süreceğiyse merak konusu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.