Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere Başbakanı Theresa May’in Brexit kabusu sürüyor

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılması anlamına gelen Brexit Anlaşması’nın oylanacağı 15 Ocak tarihi yaklaşırken, İngiliz Parlamentosu dün akşam (salı), AB’den herhangi bir anlaşma olmadan ayrılmayı engelleyen bir yasa değişikliğini onayladı.

Muhalefet partilerinin teklif etmesine rağmen parlamentodan 296’ya karşı 303 oyla onay bulan yasa değişikliğine göre; hükümet, Brexit hazırlıkları için ayrılacak bütçeyi parlamentonun onayı olmadan kullanamayacak. Dün akşamki oylamanın sonuçlarına göre; Başbakan May’in Muhafazakâr Partisi 20’ye yakın fire vermiş görünüyor.

Başbakan May, Brexit Anlaşması’nın parlamentoda reddedilmesi halinde, İngiltere’yi AB’den anlaşmasız olarak ayırmanın hazırlıklarını yapıyordu.

Söz konusu yasa değişikliği oylaması, gelecek hafta düzenlenecek olan Brexit oylamasının sonucu için de bir işaret olarak görülüyor. Yasa değişikliğinin parlamentoda bazı iktidar partisi milletvekillerinden de onay görmesi, Brexit Anlaşması’nın reddedilme olasılığının yükseldiğini gösteriyor. Başbakan Theresa May geçen aralık ayında, anlaşmanın reddedilme olasılığını yüksek gördüğü için oylamayı ocak ayına ertelemişti. May’in Muhafazakâr Partisi’nin koalisyon ortağı olan Kuzey İrlanda Demokratik Birlik Partisi’nin (DUP), Brexit Anlaşması’nın reddi yönünde oy kullanacağı öngörülüyor. DUP’un parlamentoda 10 sandalyesi bulunuyor.

Öte yandan, 15 Ocak’taki oylama öncesi anlaşmayla ilgili parlamentodaki görüşmelere bugün başlanacak. Parlamentodaki oturumlarda üzerinde en çok tartışılacak konunun Kuzey İrlanda sınırı olması bekleniyor. Parlamentodan onay bekleyen mevcut Brexit Anlaşması’na göre; AB üyesi İrlanda ve Britanya’ya bağlı olan Kuzey İrlanda arasındaki sınırın, anlaşmanın ardından katı bir fiziki sınır haline gelmemesi öngörülüyor.  

İngiltere Brexit kararını, 23 Haziran 2016’da düzenlenen referandum sonucunun yüzde 52 oranında “evet” çıkmasıyla almıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.