Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İspanyol aşırı sağı, göçmen karşıtı parti Vox’ta sesini buldu

The New York Times’taki habere göre, Francisco Franco diktatörlüğünden demokrasiye geçişinden 40 yıl sonra İspanyol aşırı sağı, sonunda göçmen karşıtı parti Vox’ta sesini buldu. Geçen aralık ayında yapılan Endülüs bölgesel seçimlerinde parti, ilk defa parlamentoya girme hakkını elde etti. Her ne kadar İspanya genelinde ufak bir güç olsa da, kimi analistler partinin büyüyüp mayıs ayındaki Avrupa Parlamentosu seçimlerinden iyi bir sonuçla çıkabileceği görüşünde.

2018’de İspanya; İtalya ve Yunanistan’ı geride bırakarak, Avrupa’da en çok göçmenin ayak bastığı ülke oldu. Bu göçmenler ise Vox’un son seçimlerde çarpıcı bir başarı kazandığı Endülüs bölgesine geldi.

Vox, 2013’te merkez sağdaki Partido Popular’dan (Halk Partisi) ayrılan ateşli hatip Santiago Abascal tarafından kuruldu. Abascal 42 yaşında ve Smith & Wesson marka bir tabanca taşımaktan gurur duyduğunu söylüyor.

Madrid’de geçen ekim ayındaki parti toplantısına binlerce insan katıldı.

Abascal memleketi Bask Bölgesi’ndeki faaliyetlerinden beri (Abascal Bask değil, İspanyol) ayrılıkçılık karşıtı ve 17 adet özerk bölgeden oluşan İspanya’nın yeniden merkezi yönetime geçmesi taraftarı.

Vox’un Twitter’da paylaştığı bir video Abascal’ı, Katolik İspanyol krallarının Ortaçağ’da Endülüs Emevilerine karşı verdiği savaşları hatırlatan bir sahnede, atlı bir gruba öncülük ederken gösteriyor. Videoya, Yüzüklerin Efendisi’nde çalınan “Wagon Train” adlı parça eşlik ediyor.

https://twitter.com/voxnoticias_es/status/1061917901031129088
Partinin adı Barcelona’da “bağımsızlık” yazılamasının üzerinde.

Katalan ayrılıkçılığının etkisi

Katalan ayrılıkçılığı İspanyol milliyetçiliğini yeniden tetikleyerek sağcı partiler arasında kimin İspanyol egemenliğinin asıl savunucusu olduğu konusunda bir rekabet yarattı. Vox bu rekabette Katoliklik ve monarşi yanlısı üslubuyla öne çıktı. Parti kürtaj yasasının iptal edilmesini, boğa güreşi geleneğinin devam ettirilmesini ve 1713’te İngilizlere verilen Cebelitarık’ın yeniden İspanya’ya bağlanmasını savunuyor. Aynı zamanda, ABD Başkanı Donald Trump gibi onlar da, ülkenin Kuzey Afrika’daki iki şehri Ceuta ve Melilla çevresine duvar inşa edilmesi çağrısında bulunuyor.

Vox destekçileri monarşi yanlısı bir gösteride.

Vox Endülüs’teki başarısını kısmen, İspanya’nın nispeten yoksul bölgelerindeki Katalan ayrılıkçılığı karşıtı hislere borçlu. Çok sayıda yoksul İspanyol, Katalan ayrılıkçılığını zengin Katalanların Endülüs gibi yoksul bölgelerden kurtulma çabası olarak görüyor. Ayrıca 2011-2018 arasında ülkeyi yöneten Halk Partisi’nin yolsuzluk skandallarına batmış olması da sağ seçmenler arasında Vox’a rağbeti artırıyor.

Başbakan Sanchez: “Muhafazakâr siyasetçiler korku siyasetini körükleyerek Vox’u güçlendiriyor”

İktidardaki kırılgan hükümetin başbakanı Pedro Sanchez, muhafazakâr siyasetçilerin “korku siyasetini” körükleyerek Vox’u güçlendirdiğini savunuyor. Katalan problemi ona göre de Vox’un yükselişinin sebeplerinden biri:

“İspanya’da aşırı sağ hep vardı. Ancak şimdi güçsüz bir Halk Partisi liderliği karşısında insanlar, Santiago Abascal’de istedikleri liderliği görüyorlar.”

Malaga’da Vox karşıtı gösteri. Kalabalıkta gençlerin ağırlığı hemen göze çarpıyor.

Vox şimdilik Endülüs’te kilit parti konumunda. Hükümetteki İspanya Sosyalist Emekçi Partisi (PSOE), 40 yıldan sonra ilk defa Endülüs’te yenilgiye uğradı. Halk Partisi liderliğinde yeni bir hükümetin kurulması için ise Vox’un desteği şart.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.