Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Oğlunu kaybeden Bosnalı babanın acısı ülkede on binleri sokağa döktü

The New York Times‘ın haberine göre, siyasi hırsları olmadığını söyleyen Bosnalı Davor Dragicevic “Ben mesih değilim” diyor. “Fakat burada vazgeçersek, ileride daha çok Davidler olacak.”

49 yaşındaki Davor Dragicevic’in 21 yaşındaki oğlu David, geçen mart ayında Banja Luka’da bir dere kenarında ölü bulundu. Resmi açıklamalar onu uyuşturucu bağımlısı bir hırsız olarak gösterdi. Açıklamalara göre ya intihar etmişti ya da bir çete tarafından öldürülmüştü. Aileye göre ise hikaye, başka türlüydü.

David, polisle ve üst düzey siyasilerle bağlantılı saldırganlar tarafından kaçırılıp, işkenceyle öldürülmüştü.

Otoriteler aksini iddia etse de, mart ayından beri süren soruşturma kapsamında tek bir kişi bile tutuklanmadı.

David Dragicevic

Bir babanın isyanıyla sokağa dökülen binler

Baba Dragicevic, şüpheli resmi açıklamaları protesto etmek için tek kişilik bir protesto başlattı ve ona binlerce insanın katılmasıyla Bosna, on yıllardır görmediği büyüklükte bir protestoya sahne oldu. Protestolarda, Rusya yanlısı Milorad Dodik tarafından yönetilen Doğu Bosna’daki Sırp Özerk Bölgesi İçişleri Bakanı Dragan Lukac’ın istifası isteniyor. Dodik ise protestoların muhalefet ve Batı elçilikleri tarafından düzenlendiğini iddia ediyor.

Doğu Bosna Sırp Özerk Bölgesi Başbakanı Milorad Dodik.

Yerel Sırp polisi ise boş durmayarak, kamu güvenliğine zarar verdiği iddiasıyla Dragicevic hakkında yakalama kararı çıkardı. 30 Aralık’tan beri ortalarda olmayan baba, en son geçen pazartesi günü Facebook’ta bir video mesajı yayınladı. Kaçmadığını, sadece saklandığı söyleyen Dragiçeviç, destekçilerine eylemlere devam etme çağrısında bulundu.

Şimdi yüzlerce protestocu David’in öldürüldüğü şehir olan Banja Luka’da bir katedralin önünde gece nöbeti tutuyor. Onların başında ise yetkilileri cinayetin faillerini gizlemekle suçlayan Dragicevic’in eski eşi Suzana Radanovic bulunuyor. Polis protestoculara dağılmaları için sık sık uyarıda bulunuyor.

Farklılıkları bir araya getiren cinayet

Bosna Savaşı’ndan on yıllar sonra Bosnalılar, hâlâ yoksullukla mücadele ediyor. Ülke, Avrupa’daki en yüksek genç işsizliğine sahip. Etnik ve dini farklılıklar ülkeyi derin çizgilerle bölmeye devam ediyor.

Fakat baba Dragicevic’in açtığı bayrak, Bosna’daki farklılıkları bir araya getirme yolunda ciddi bir adım attı. Bosna’nın öteki şehirlerinde, hatta Sırbistan ve Hırvatistan’da da dayanışma eylemleri gerçekleştirildi. “David için Adalet” adlı Facebook grubunun üye sayısı, 270 bine ulaşmış durumda. Aralarında Müslümanların da olduğu, çocuklarını şaibeli cinayetlerde kaybeden başka aileler de, protestolarda boy gösteriyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.