Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD yaptırımları nedeniyle yedek parça temin edilemiyor: Arızalanan Norveç uçağı 4 haftadır İran’da mahsur

Dubai-Oslo seferini yaparken motorlarından birindeki arıza nedeniyle İran’a acil iniş yapmak zorunda kalan Norveç Havayolları’na ait uçak, ABD yaptırımları nedeniyle İran’a yedek parça getirilemediğinden, dört haftadır İran’da mahsur kalmış durumda.

186 yolcu ve 6 mürettebat taşıyan Boeing 737 tipi yolcu uçağı 14 Aralık 2018 tarihinde Norveç’in başkenti Oslo’ya gitmek üzere Dubai’den kalkış yaptıktan bir süre sonra, motorlarından birindeki arıza nedeniyle İran’ın Şiraz eyaletindeki havaalanına iniş yapmak zorunda kalmıştı. Yolcular ve mürettebat ertesi gün Oslo’ya başka bir uçakla geri gönderilmesine rağmen, yedek parça yetersizliği nedeniyle tamir edilemeyen uçak halen Şiraz Havaalanı’nda bulunuyor.

New York Times’ın haberine göre, uçağın tamir işlemlerinin yapılamamasının sebebi ise ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’la yapılan 2015 tarihli nükleer anlaşmadan çekilmesi sonrası ABD’nin Tahran’a yeniden yaptırım uygulamaya başlaması. Zira İran bu ambargo nedeniyle, yeni uçak ithal edemediği gibi, uçaklar için yedek parça da temin edemiyor. Bu yüzden de uçakların tamir ve bakımı gerçekleştirilemiyor.

Norveç hükümet sözcüsü konuyla ilgili yaptığı açıklamada, gerekli yedek parçaların bir şekilde temin edilmesi için gereken bürokratik yazışmaların çok uzun sürdüğünü ve uçağın ne zaman tekrar havalanacağına dair bir tarih vermenin mümkün olmadığını söyledi.

Daha önce İran’a hiç uçuş gerçekleştirmeyen ve bu ülkede bir bürosu bulunmayan Norveç Havayolları’na ait uçak, ABD’den daha geçen ekim ayında satın alınmıştı.

İran’a ait mevcut sivil uçakların büyük çoğunluğu yıllardır uygulanan yaptırımlar nedeniyle oldukça eski model. Varolan uçakların yedek parça, tamir ve bakım ihtiyaçları, ikinci el parçalar satın alınarak veya dolaylı yollardan, üçüncü ülkelerden temin ediliyor. Yaptırımların kaldırıldığı 2016 ve tekrar yürürlüğe konulduğu 2018 yılları arasında Airbus firması İran’a sadece üç uçak satabilmiş, Boeing firmasının 80 uçaklık siparişi ise hayata geçirilememişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.