Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin’de kısa videolara hükümet ayarı: Politik hicivden ayak fetişizmine kadar bir dizi sansür

Çin yönetimi internet ortamında yayılan kısa videolara, kullanıcı yorumlarını da içerecek bir dizi kısıtlama paketi getiriyor. South China Morning Post’tan Meng Jing ve Zheping Huang’ın haberine göre, siyasi ve cinsel göndermelerin olduğu içerikleri etkileyecek olan sınırlamalar, Komünist Parti liderlerinin adının lekelenmesinden cinsel çağrışımları olan inleme seslerine 100 farklı başlık altında toplanmış. Haberde, Şi Çinping döneminde ılımlı eleştirel seslerin dahi susturulduğu Çin’de, siyasi ortamın, kısa videolar, canlı yayınlar ve mikro-bloglar sayesinde bir zamandır canlanmış olduğu yorumu yapılıyor.  


Ülkenin en büyük internet ajanslarından biri olan Çin İnternet Yayıncılığı Hizmetleri Kurumu (The China Netcasting Services Association) tarafından, ülkede gelişen kısa video endüstrisine kılavuzluk etmesi için yayınlanan kurallar dizisinde, ne tür içeriklerin sansürlenmesinin gerektiği bütün detaylarıyla açıklanıyor. Kılavuzda ayrıca, kısa video üreticilerinin uyması gereken kurallar da yer alıyor. Bu kurallar arasında, içerikleri ve bunlara yapılan izleyici yorumlarını denetlemekten sorumlu bir ekip oluşturulması zorunluluğu da var. Maddeler arasında, kısa video operatörlerinin “sosyalist düzeni, teoriyi, sistemi, kültürü, Çin kültürünün karakteristiğini ve ülkenin temel prensip ve politikalarını saçma ya da gülünç göstermeye ya da aşağılamaya veya bunlara karşı çıkmaya” izninin olmadığı yönündeki ifadeler de dikkat çekiyor.  

Liderlerin taklidinden duş sahnelerine kadar pek çok yasak

Kullanıcılar ayrıca ulusal liderlerin konuşmalarından görsel üretmekten ya da onların mimik ve jestlerini veya kıyafetlerini taklit etmekten men ediliyor. Siyasi kısıtlamaların yanı sıra bir diğer düzenlemeler bütünü de ne tür içeriklerin cinsel içerikli veya pornografik sayılabileceğine ayrılmış. Buna göre inleme sesleri, öpüşme, duş alma, ayak fetişizmi, göğüs uçlarının elbisenin altından görünmesi gibi bir dizi pratik sansürlenecek.

Kısa videolara sansür hamlesi, Çin Sanal Ağlar Yönetimi’nin bu ayın başında, “negatif ve zarar verici” olarak tanımlanan içeriklere karşı, altı ay süreceği belirtilen çevrimiçi temizlik kampanyasını duyurmasının ardından geldi. Çin’de 800 milyon internet kullanıcısı bulunuyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.