Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Antarktika’daki yıllık buz kaybı 1970’lerden bu yana 6 kat arttı

The Washington Post’un haberine göre, Antarktika’daki buzulların erime oranı son 40 yılda giderek arttı. Yapılan son araştırmalar neticesinde, sıcak su akıntısından dolayı buzulların tahmin edilenden daha hızlı eridiği ve bu yüzden de deniz seviyelerinin önümüzdeki yıllarda beklenenden daha hızlı yükselebileceği uyarısında bulunuluyor.

Antarktika buzulları 1979 ve 1989 arasında her yıl 40 milyar ton kütle kaybediyordu. Ancak 2009’dan sonra bu oran yılda 252 milyar tona çıktı. Bu da yaklaşık 6 katlık bir artış anlamına geliyor. Öte yandan, küresel seviyede denizlerin bir milimetrelik yükselişi için yaklaşık 360 milyar tonluk buzulun erimesi gerektiği hesaplanıyor. Kısacası, 40 yıldır eriyen buzullar ve buzların erimesinin artış hızı okyanus seviyelerinde yükselme meydana getiriyor.

1970’lerden bu yana yıllık buzul kaybı grafiği.

NASA’da ve Kaliforniya Üniversitesi’nde çalışan ve bu bulguları kamuoyuyla paylaşan ekibin lideri olan Eric Rignot “Kimseyi telaşlandırmak istemiyorum ama bulgularımıza göre, Antarktika’da buzul kayıplarından etkilenen yerler düşündüğümüzden de fazla ve işte bu durum endişelenmek için önemli bir sebep” dedi.

Bu çalışma küresel iklim değişikliği ile ilgili yapılan son çalışma. Daha önce bu konuda yapılan çalışmalarda, deniz seviyesinde yükselmelerin sonucunda küresel felaketlerin artacağı uyarısında bulunuluyordu. Bunların arasında kuraklıklar, yüksek sıcaklık dalgaları, sıradışı hava koşulları ve sel baskınları yer alıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.