Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Grönland’da eriyen buzullar 20 yıl içinde 80 milyon kişinin göç etmesine sebep olabilir

The New York Times’ın haberine göre, Grönland’da eriyen buzullar 20 yıl içinde küresel olarak deniz seviyesinin yükselmesinde çok önemli bir aşamaya gelebilir. Uzmanlar bunu “taşma noktası” olarak adlandırıyor. Haberin özetini paylaşıyoruz:

Bilim insanlarının geçen pazartesi günü yayınladığı araştırmaya göre, Grönland’daki buzulların bu hızla erimeye devam etmesi durumunda önümüzdeki 20 yıl içinde deniz seviyesindeki küresel yükselişin yol açacağı seller 32 ila 80 milyon insanı yerinden edebilir.

Küresel ısınma, kutuplar bölgesinde tüm dünyadakinin iki katı hissediliyor. Küresel ısınma dünyada arttıkça Arktik bölgeler giderek daha fazla etkileniyor. Bilim insanları 2012 yılında Grönland’da buzul erimesinin yıllık 400 milyar tona vardığını ifade ediyor. Bu oran 2003 yılındaki oranın yaklaşık dört katı.

Bugün buz kaybı halen devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Antarktika’daki buzullar hakkında yayınlanan bir başka makalede de erimenin sanıldığından daha hızlı yol aldığının altı çiziliyordu.

Küresel ısınma sonucu okyanuslarda sıcak akıntılar oluşuyor. Bunlar ise buzulların daha fazla erimesine neden oluyor. Eriyen buzullar da su seviyesini dünyanın her yerinde yükseltiyor. Uzmanlar halihazırda küresel ısınma 2 derece Celsius civarında tutulsa bile bunun su seviyelerinde 2 feetlik bir artış getireceğini ve yaklaşık 32 ila 80 milyon insanın sellerden etkileneceğini belirtiyor.

Grönland’da yapılan yeni araştırmayla ilk defa bu bölgenin güneybatı bölgesi dikkatli bir şekilde incelendi. Buna göre küresel ısınma ile birlikte bu bölgedeki buzul erime oranı artacak ve okyanuslarda su seviyesinin artmasına neden olan temel bir süreç başlayacak. Uzmanlar bu durumu “taşma noktası” olarak adlandırıyor.

Araştırmayı yürüten ekip küresel ısınmayı durdurmayı hedefleyen emisyon kotalarının ve çabalarının  önemli olduğunun ve devam ettirilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.