Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hindistan’da ‘tuvalet devrimi’ yapan gelin Hadala

The Guardian’ın haberine göre, Hindistan’ın Uttar Pradeş eyaletinden 22 yaşındaki Hadala, kadınların her gün sabahın dördünde 1 kilometreyi aşkın yolu yürüyerek tuvalet aramalarına tepki olarak, Nithora köyünde her eve bir tuvalet yaptırabilmek için bir girişim başlattı.  

Köy konseyi başkanı Chahat Ram’ın da sağladığı fon desteğiyle Hadala, bir yıl sonra, geçen yaz köydeki 250 aileyi daha evlerine tuvalet inşa etmeye ikna etmeyi başararak, Nithora’yı Hindistan’ın açık-dışkılama olmayan bir bölgesi haline getirdi.

Hadala evlenmeden önce, Yeni Delhi’de tuvaleti olan bir evde yaşıyordu. Evlendikten sonra yaşadığı en büyük şaşkınlıklardan biri ailelerin evlerini inşa ederken tuvalet için yer ayırmayı hiç düşünmemiş olmasıydı. Buna rağmen aile bireyleri yeni gelinin tuvalet devrimine destek olmaktan geri durmadı. Kayınvalide bu girişimden önce yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

“Erken kalkmak, kışın soğuğunda donmak, sis ve bir erkeğin karşımıza çıkacağı korkusuyla yüzleşmek zorundaydık. Hamile kadınlar, hastalar ve yaşlılar için bu bir cehennemdi. Bazen erkekler karşımıza çıkıp dalga geçiyor, bazen bir çiftçi silahla korkutarak bizi arazisinden kovuyordu.”

Hindistan Başbakanı Narendra Modi de bu devrimi politikalarına yansıtanlar arasında. Amacı her evde bir tuvalet inşa ettirmek olan Modi, 2014 yılında iktidara geldiğinden bu yana Hindistan’da 90 milyondan fazla tuvalet yapıldı.

Yine de köylüleri, asırlık alışkanlıklarını değiştirmeye ikna etmek sanıldığı kadar kolay değil. Anketler, bazı bölgelerde insanların yarısından fazlasının tuvaletini hâlâ açık alanda yaptığını gösterirken, Hadala bunun ishal, kolera, tifo ve diğer birçok hastalığa yol açtığını ailelerle buluşarak anlatmaya çalıştığını söylüyor: “Hastalıkla dışarıda dışkılamanın arasında bir bağlantı olmadığını düşünüyorlar, ama ben bunların hepsini okulda öğrendim. Neyse ki bu ailelerin çocukları çok alıcılar ve okulda öğrendiklerini evdekilere anlatıyorlar.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.