Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Otoyolda hız sınırı Almanları kızdırdı

Ocak ayında hükümet tarafından otobanlarda hız sınırı uygulanması için kurulan komisyon, Almanya’da sürücüler arasında büyük tepkilere yol açtı.  

2020 iklim hedeflerinin oldukça gerisinde kalan Almanya’da hükümet, ulaşım sektöründeki karbondioksit salımını azaltmak için bir komisyon kurdu. Almanya’da otomobiller toplam karbondioksit salımının yüzde 11’ini oluştururken, uzmanlar otoyolda saatte 120 kilometrelik hız limitiyle 2020 iklim hedeflerindeki açığın beşte birinin karşılanabileceğini düşünüyor.

Halihazırda Almanya’daki otobanların yaklaşık yüzde 30’unda güvenliği sağlamak ve gürültüyü azaltmak gibi nedenlerden hız sınırı uygulanırken, bu uygulamanın geçerli olduğu otoban bölgelerinde ölümcül kazaların sayısı olmayanlara göre yüzde 26 oranında düşük.

Her ne kadar uygulama çevre duyarlılığı ve can güvenliği adı altında yürütülmek istense de, Almanların yarıya yakını otobanlara hız sınırı getirilmesine karşı. ABD’nin eski Almanya Büyükelçisi John C. Kornblum tepkilerle ilgili olarak, “Almanya’ya hız sınırı getirmek Amerika’da bireysel silahlanmayı yasaklamak gibi. Bu bir özgürlük meselesi. Almanya gibi her alanda düzenlemelerin olduğu bir ülkede insanlar küçük özgürlük alanları arıyorlar, otoban da onlar biri” diye konuştu.

“Alman tarzı hız turizmi”

Bugün dünyanın birçok yerinden Alman tarzı hız yapma heyecanını yaşamak için Almanya’ya gelen ziyaretçiler, tur şirketleri için büyük bir potansiyel oluşturuyor. Alman hükümeti dahi bir pazarlama kampanyası olarak ‘otobanda bir sürüşü’ Almanya’da yapılması gereken 7 şeyden biri olarak nitelendiriyor.

Almanya için oldukça hassas olan bu konu hakkında Ulaştırma Bakanı Andreas Scheuer, kendi uzmanlarıyla çelişmek pahasına, hız sınırının Alman toplumu için sağduyulu bir uygulama olmadığını belirtti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.