Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AB ile Japonya arasında imzalanan, dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşması yürürlüğe girdi

AB ve Japonya arasında 2013 yılında müzakerelerine başlanmış olan serbest ticaret anlaşması bugün itibariyle yürürlüğe giriyor. Dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşması olarak görülen AB-Japonya Ekonomik Ortaklık Anlaşması ile neredeyse tüm endüstri ve tarım ürünlerine yönelik vergiler kaldırıyor.

Kurulan serbest ticaret bölgesi sayesinde, AB’nin Çin’den sonra en büyük ikinci ticaret partneri olan Japonya’ya yaptığı ihracatın yüzde 13 oranında artması beklenirken, Avrupalı şirketlerin vergilerin kaldırılmasıyla her yıl yaklaşık 1 milyar euro tasarruf edeceği öngörülüyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker anlaşmanın tüketicilere daha ucuz fiyatlarla daha fazla seçenek sunacağını ve küçük işletmelere yeni pazarlara açılma şansı vereceğini söyledi. Japonya İş İnsanları Federasyonu Başkanı Hiroaki Nakanishi de, anlaşmanın iki taraf adına da büyümeyi teşvik edeceğini ve yeni iş imkanları yaratacağını belirtti. Deutsche Welle’nin haberine göre, ticaret grupları da bu girişimden ötürü memnun görünüyor.

Anlaşmada vurgulanan bazı maddeler

Japonya’nın AB’den ithal ettiği ürünlerin yüzde 97’sinde gümrük vergileri uygulanmayacak.

AB şirketlerinin Japonya pazarına erişimi, şirketlerin vergi giderinden yıllık 1 milyar euro tasarruf etmelerini sağlayacak.

AB Japonya’dan ithal ettiği ürünlerin yüzde 99’una düşen vergileri kaldıracak.

AB 7 yılda kademeli olarak otomotiv sektöründe uyguladığı vergileri kaldıracak.

Finansal hizmetler, elektronik ticaret ve telekomünikasyon sektörleri de dahil hizmet piyasasına dahil sektörlerin önündeki engeller kalkacak.

Ayrıca ilk kez bir ticaret anlaşması, iki ülkenin Paris İklim Anlaşması taahhütlerini de kapsıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.