Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Baraj kazasından sonra ikinci bir çöküntü tehlikesi Brezilya’da paniğe yol açtı

Brezilya’nın Brumadinho kasabasında aşırı yağış nedeniyle maden barajının çatlaklarından sızan çamur 58 kişinin ölümüne, 305 kişinin ise kaybolmasına neden oldu. Yaşanan çöküntüden sonra Brezilya’nın madencilik devi Vale, olası ikinci bir çöküntü ihtimaline karşı bölge sakinlerini yüksek bölgelere tahliye etti. Birçok Brezilyalı yaşanan bu son olayı, madencilik endüstrisindeki sistemin işlemediğinin bir kanıtı olarak görüyor.

Brezilya’nın maden endüstrisinin merkezi olan Minas Gerais eyaletinde bulunan Brumadinho kasabasında çöken baraja benzer 400’den fazla maden barajı bulunuyor. Üç yıl önce, buna benzer bir maden barajının patlaması sonrasında 19 kişi hayatını kaybetmişti. The New York Times’ın haberine göre Federal Juiz de Fora Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünden Prof. Bruno Milanez bazı barajların çökmeye müsait olduğu halde yıllarca çalışmaya devam ettiğini belirtti. Milanez’e göre asıl korkutucu olan ise Mariana ve Brumadinho’daki barajlarda böyle bir tehlikenin rapor edilmemiş olması.

Afet bölgesindeki incelemeleri sonucu Çevre Bakanı Ricardo Salles maden barajları için daha sıkı tedbir ve düzenlemelerin gerektiğini belirtti. Bölge sakinlerinden Ademir Caricato ise, yaşanan olaya rağmen  geçen yıl Vale yetkililerinin barajın tehlike arz etmediğini söylediklerini belirtti.

Kamuoyunda endişe sürerken, vatandaşların çok azı, Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun doğal kaynaklara zarar veren endüstrilerdeki düzenlemeleri arttıracağına dair verdiği sözü tutacağına inanıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.