Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’nin en uzun savaşı bitiyor: Taliban ile ABD anlaşmaya çok yakın

ABD ve Taliban, binlerce kişinin hayatına mal olan 20 yıllık savaşı bitirme yolunda tarihi bir adım atarak, barış görüşmesi için prensipte anlaşmaya vardı.

ABD Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, Kâbil’de New York Times’a yaptığı açıklamada, “Elimizde resmi bir anlaşmaya varmadan önce ayrıntılandırılması gereken bir taslak var” dedi ve “Taliban, Afganistan’ın El Kaide gibi uluslararası terörist gruplar için bir platform haline gelmesini engelleyecekleri sözünü verdi” açıklamasında bulundu.

ABD ve Taliban’ın barış anlaşmasına varamadığı dokuz yıldan sonra bu taslak, binlerce kişinin hayatına mal olan bu 20 yıllık savaşı bitirmek için atılmış en büyük adım olarak görülüyor.

İsminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir ABD yetkilisi, New York Times’a yaptığı açıklamada, Taliban delegasyonunun, ABD’nin Taliban’ın Afgan hükümetiyle görüşmesi üzerine talebi ve anlaşmanın son halinde verilmesi beklenen ateşkes kararına ilişkin liderleriyle görüşmek üzere zaman istediğini söyledi.

ABD temsilcisi Halilzad, Taliban’la Katar’da yapılan altı günlük görüşme sonrası Kâbil’deki hükümeti bilgilendirmek üzere Afganistan’a döndü.

Bryan Denton, 2013

Halilzad tarafından bilgilendirilen Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, barış anlaşmasının aceleye getirilmiş olabileceğine dair endişelerini dile getirdi. Gani, 1980’lerde Sovyetler Birliği’nin ülkeden çekilişi dahil, sonu kanlı biten önceki barış görüşmelerini hatırlattı.

“Bir an önce barış istiyoruz, fakat aynı zamanda ihtiyat içinde yapılsın istiyoruz” diyen Gani, “Geçmişteki hataların tekrarlanmaması için ihtiyatlı davranmak önemli” açıklamasında bulundu.

Halilzad’ın açıklamalarına göre, barış için hazırlanan taslağa göre atılacak ilk adım, Taliban’ın Afganistan’ın El Kaide gibi gruplar tarafından kullanılmasını engellemesi olacak. İkinci aşama ise, Taliban’ın Afgan hükümetiyle görüşmesi ve ateşkese karar verilmesi karşılığında ABD’nin askeri birliklerini Afganistan’dan çekmeyi kabul etmesi olacak.

Taliban aslında ikinci aşamadaki beklentileri uzun zamandır reddediyordu ve ABD’li yetkililere göre süreç bu yüzden yine tehlikeye girebilir. Fakat yıllardır başarıya ulaşamayan barış girişimlerinden sonra, bunların tartışılıyor olması bile önemli bir adım olarak görülüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.