Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Haftanın Kültür-Sanat Rehberi: (28 Ocak – 3 Şubat 2019)

Kültür-sanat etkinliklerinden derlediğimiz haftalık seçkimizi yayınlamaya devam ediyoruz. Bu hafta konserden sergiye, panelden sanat projesine, operadan dans gösterisine ve tiyatroya, ilham veren birçok etkinlik sizi bekliyor.

(Eğer siz de etkinliklerinizin bu rehberde yer almasını isterseniz fatima.celik1@gmail.com adresine e-posta gönderebilirsiniz)

28 Ocak 2019 – Pazartesi

KONSER: MİLLÎ REASÜRANS’TA PARLAYAN YILDIZLAR

Yer: İş Sanat Konser Salonu, Levent 
Saat: 20.30-22.00 
Katılım herkese açık ve ücretsiz.
Rezervasyon için tıklayınız.

Neden Gitmeli?

İş Sanat’ın genç yetenekleri sahneye taşıyan “Parlayan Yıldızlar” konser serisinde yeni yılın ilk konukları, 2008 doğumlu keman sanatçısı Deniz Yakın ve 2002 doğumlu piyanist Yekta Elmas. “The 5th International Competition Festival, Harmony” yarışmasında kendi yaş grubunda birincilik ödülü kazanan Deniz Yakın, Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Yaylı Çalgılar Ana Sanat Dalı Keman Bölümü’nde eğitimine devam ediyor. 2016’da İtalya’da düzenlenen 4. Uluslararası Piyano Yarışması’nda ikinci, 2018’de Hırvatistan’da düzenlenen Jurica Murai Uluslararası Piyano Yarışması’nda birinci olan Yekta Elmas ise eğitimini Burcu Aktaş Urgun’un sınıfında sürdürüyor.

FİLM: İMGELER VE SÖZCÜKLER (THE IMAGE BOOK, 2018)

Yer: SineBU, Boğaziçi Üniversitesi, Etiler 
Saat: 19.00-20.30 
Ücret: Tam 17 TL & Öğrenci 7 TL

Neden Gitmeli?

Cannes Film Festivali’nde Özel Altın Palmiye Ödülü kazanan İmgeler ve Sözcükler (The Image Book, 2018), sinema tarihinin en önemli yönetmenlerinden, Oscar Onur Ödülü sahibi Jean-Luc Godard’ın son filmi. Senaryosu, kurgusu ve seslendirmesi de Godard imzalı olan film beş bölümden oluşuyor: Düşüncelerimiz nasıl değişir? Bellek nasıl işler? Rüyalar nerede başlar? İmgeler ve sözcükler nerede üst üste biner ve ne zaman ayrılır? Aykırı alanlardan birçok parçanın bir araya gelip yeni ve ironik bir anlam yarattığı film, sunduğu seyir ve üretim zevkinin yanında yönetmenin “İzleyen var mı?” sorusuna da cevap arıyor.

29 Ocak 2019 – Salı

PANEL: FEMİNİST BİR YAKLAŞIM İLE ŞEHİR PLANLAMA

Yer: ATÖLYE, Bomonti 
Saat: 19.00-21.00
Katılım herkese açık ve ücretsiz.
Kayıt için tıklayınız.

Neden Gitmeli?

ATÖLYE ve 3dots tarafından düzenlenen “Curious Community” etkinlik serisi, bu yıl “Şehir ve Paydaşları” temasıyla devam ediyor. Sezonun bu ilk etkinliğinde, mekanların ve şehirlerin toplumsal cinsiyet eşitliği dikkate alınarak, feminist perspektiflerle tasarlanması ve planlanması üzerine konuşulacak. Moderatörlüğünü Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden Canan Erten’in üstleneceği panele; mimar ve sanatçı Dr. Katarina Bonnevier ile İTÜ İç Mimarlık Bölümü’nden Doç. Dr. Emine Görgül konuşmacı olarak katılacak. Etkinlik dilinin İngilizce olduğunu da hatırlatalım.

OPERA: DON QUICHOTTE

Yer: Süreyya Operası, Kadıköy 
Saat: 20.00-22.00
Fiyat: 25 TL
Bilet almak için tıklayınız.

Neden Gitmeli?

İspanyol yazar Miguel de Cervantes’in yüzyıllardır güncelliğini koruyan eserinden uyarlanan ve bestelenen Don Quichotte Operası, İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin “idealizm” teması çerçevesinde ilk defa Türkiye’de sahneleniyor. Recep Ayyılmaz tarafından sahneye konulan eserin orkestra şefliğini Zdravko Lazarov ve Helena Bayo, koro şefliğini ise Paolo Villa üstleniyor. Dulcinée rolünde Aylin Ateş, Özge Kalelioğlu ve Deniz Likos; Don Quichotte rolünde Suat Arıkan ve Gökhan Ürben; Sancho rolünde N. Işık Belen ve Umut Kosman; Pedro rolünde Begüm Karacasu; Garcias rolünde Banu Ergün ve Funda Güllü; Rodriguez rolünde Can Reha Gün ve Bahadır Özkoca; Juan rolünde ise Zafer Çiftçi ve Çağrı Köktekin’i dönüşümlü olarak izleyeceksiniz.

30 Ocak 2019 – Çarşamba

*Sakıp Sabancı Müzesi’ni çarşamba günleri ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

SERGİ: ONLAR BENİM DOSTLARIM

Yer: Depo, Tophane 
Saat: 11.00-19.00
Katılım herkese açık ve ücretsiz.

Neden Gitmeli?

Deniz Kırkalı’nın küratörlüğünü üstlendiği “Onlar Benim Dostlarım” sergisi, İrlandalı sanatçı Bryony Dunne ve Mısırlı foto muhabiri Roger Anis’in Kahire’deki Giza Hayvanat Bahçesi üzerine fotoğraf çalışmalarını ve video yerleştirmelerini bir araya getiriyor. 1891’de İngiliz himayesinde kurulan bu hayvanat bahçesinde Hindistan, Brezilya, Burma, Avustralya, Madagaskar ve Malakka Yarımadası’ndan geniş bir hayvan seçkisiyle beraber Mısır’a ithal edilen birçok ağaç bulunuyor. Dunne, Süveyş Kanalı yoluyla İngiliz kolonisine gelen flora ve fauna üzerinden hayvanat bahçesinin var olmasını sağlayan yolları ve koridorları inceliyor. Anis ise hayvanlar ile bakıcılar arasındaki yakınlığa ve karşılıklı tutsaklık haline odaklanıyor. Dunne ve Anis’in işleri bir araya gelerek bu 125 senelik zoolojik bahçenin tarihsel ve kültürel karmaşıklığını araştırıyor.

KONUŞMA: CANAVARIN OMURGASINDAKİ ÇATLAK

Yer: Depo, Tophane 
Saat: 18.30-20.00
Katılım herkese açık ve ücretsiz.

Neden Gitmeli?

Kosta Rikalı sanatçı, araştırmacı ve bağımsız küratör Sofia Villena Araya, Depo’da düzenlenen “Onlar Benim Dostlarım” sergisi kapsamında “Canavarın Omurgasındaki Çatlak: Sömürgesizleştirme Araştırma, Dolaşım ve Bağlantıları” başlıklı bir konuşma yapacak. Amerika kıtasına bir coğrafi sıçrama yaparak, Panama Kanalı’nın güncel konumu belirlenmeden önce muhtemel kanal yeri olarak düşünülen Darien Kıstağı’nın tarihine odaklanılacak bu konuşmada, küresel tahayyül içindeki kolonyal mirasları ve tarihi nesneleri anlamak için kurduğumuz bağlamları sorgulayacak. Etkinlik dilinin İngilizce olduğunu da hatırlatalım.

31 Ocak 2019 – Perşembe

*İstanbul Modern’i perşembe günleri ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

TİYATRO: HEP SONRADAN

Yer: UNIQ İstanbul, Sarıyer 
Saat: 20.30-22.00
Ücret: 1. Kategori 137 TL & Öğrenci 55 TL
Bilet almak için tıklayınız.

Neden Gitmeli?

Türkiye’nin en güçlü seslerinden Ahmet Kaya’nın yaşamından kesitlerin sergilendiği müzikli tiyatro oyunu “Hep Sonradan”, sürgün hikayelerine bir saygı duruşu sunarak yakın tarihe dair toplumsal hafızayı güncellemesi açısından büyük önem taşıyor. Birbirinden özel Ahmet Kaya şarkılarını Kardeş Türküler yorumuyla sahneye taşıyan oyun, 27 Şubat’a kadar UNIQ İstanbul’da sahnelenmeye devam edecek.

KONSER: SABAHAT AKKİRAZ & MELİKE ŞAHİN

Yer: Babylon, Bomontiada 
Saat: 20.30-23.30
Ücret: Ayakta Avantajlı 55 TL & Öğrenci 45 TL
Bilet almak için tıklayınız.

Neden Gitmeli?

Popüler müzik tarihimizin anıt isimleri ile yeni kuşağın gelecek vaat eden sanatçılarını bir araya getiren “Kökler ve Filizler” serisinin ikinci gecesinde sahnede Türk Halk Müziği’nin güçlü yorumcularından Sabahat Akkiraz ve son dönemlerin en sevilen genç müzisyenlerinden Melike Şahin var. Bu sene müzik hayatının 49. senesini kutlayan Akkiraz; elektronik müzik gruplarından caz orkestralarına ve Berlin Filarmoni’ye, farklı tarzları birleştirdiği müziğiyle dünyayı türkülerle buluşturmaya devam ediyor. Müzik kariyerine öğrencilik yıllarında başlayan Melike Şahin ise Baba Zula ile birlikte çıktığı yolculuğa teklileriyle devam ediyor ve yakın zamanda çıkacak ilk albümü “Merhem” için çalışmalarını sürdürüyor.

1 Şubat 2019 – Cuma

*Pera Müzesi’ni cuma günleri 18.00-22.00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

SERGİ AÇILIŞI: COSMIC LATTE

Yer: Galeri Nev, Mısır Apartmanı, Beyoğlu 
Saat: 18.00-20.00
Katılım herkese açık ve ücretsiz.

Neden Gitmeli?

Evrenin şu anki rengi “Cosmic Latte” olarak biliniyor. Murat Morova’nın, makrokozmostan mikrokozmosa varan evrensel bütünlüğü döngüsel zaman etrafında hikayeleştiren kişisel sergisi adını işte bu renkten alıyor. Uzun yıllardır, kaynağını İslam estetiğinin heterodoks yanından alarak kendine özgü simgesel bir dil yaratan sanatçı, bu sergisinde evrene ve insana karşı hassasiyetini insan-ı kâmil figürüyle somutlaştırıyor ve bu figürünün hikayesini aşina olduğumuz estetik dil ve peyzajlar etrafında kurguluyor. Tasavvuf dünyasının zengin felsefe geleneği, sanatsal ifade ve estetik normları, sanatçının şifre çözümlemelerinde kullandığı zengin kaynaklar olarak bu kez Batı’nın semboller ve estetik dünyasıyla buluşuyor.

PROJE: GALİP

Yer: PASAJ, Nimet Han, Karaköy 
Saat: 18.30-21.00
Katılım herkese açık ve ücretsiz.

NEDEN GİTMELİ?

Dönem gazetelerinde, devrimci işçi sendikalarında çalışan, bazen bir düğünü, bazen de İstanbul Boğazı’nı fotoğraflayan biridir GALİP. Fotoğraf ile hayatını idame ettirirken, 48 yaşında kendi eliyle yaşamına son verir. Ardında ise bir cümlelik veda mektubu ile bir kutu fotoğraf kalır. Ölümünden 10 yıl sonra sanatçı Eda Emirdağ’ın eline geçen bu arşiv, sanatsal objelere dönüşmek üzere bu projenin temelini oluşturuyor. İstanbul merkezli bir sanatçı inisiyatifi olan Pasaj’ın ev sahipliğinde 5 Şubat-17 Mart 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilecek projenin bir parçası olmak isterseniz, 1 Şubat Cuma günü düzenlenecek açılışına mutlaka gitmelisiniz!

2 Şubat 2019 – Cumartesi

SERGİ: YERYÜZÜNDE BİR SÜRGÜN

Yer: Zilberman Gallery, Mısır Apartmanı, Beyoğlu 
Saat: 12.00-19.00
Katılım herkese açık ve ücretsiz.1

Neden Gitmeli?

Zilberman Gallery-İstanbul’un ev sahipliği yaptığı “Yeryüzünde Bir Sürgün” adlı uluslararası grup sergisini ziyaret etmek için 2 Şubat Cumartesi son gün. Antonio Cosentino, Manaf Halbouni, Hiwa K ve Zeynep Kayan’ın işlerini bir araya getiren sergi, adını İspanyol yazar Juan Goytisolo’nun Yeryüzünde Bir Sürgün adlı derleme kitabından ve kendini yeryüzünün her yerinde “sürgün” olarak gören Tezer Özlü’den alıyor. Memleketlerini geçici veya kalıcı bir süre bırakıp Almanya’da üreten bu dört sanatçı; farklı üslup, deneyim ve bakış açılarıyla aidiyet, yabancılık ve yer değiştirme kavramları üzerine düşünüyorlar. Kişisel ve psikolojik bir yolculuk olarak değerlendirdikleri göç ve sürgün kavramlarını otobiyografik aktarımlarla bilinen kalıpların ötesine taşıyorlar.

BELGESEL GÖSTERİMİ & PARTİ: PALESTINE UNDERGROUND

Yer: Anahit Sahne, Beyoğlu 
Saat: 20.00-04.00
Ücret: 40 TL
Bilet almak için tıklayınız.

Neden Gitmeli?

Filistin’in underground müzik dünyasını konu eden ilk belgesel olan Boiler Room imzalı Palestine Underground, Türkiye’de ilk kez Anahit Sahne’de gösterilecek. Boiler Room’un geçtiğimiz yaz Ramallah’da düzenlediği partisinde sahne alan Filistinli DJ’ler, müzisyenler ve müzik kolektiflerini mercek altına alan belgesel, Batı Şeria’da işgal altında bulunan Filistin Bölgesi’ndeki underground müzik sahnesinin şiddetli baskılara karşı direnişini gösteriyor. Belgesel gösteriminin ardından filmde yer alan bazı müzisyenlerin de katılacağı bir söyleşinin düzenleneceği geceye, sanatçıların canlı performanslarıyla devam edilecek.

3 Şubat 2019 – Pazar

SÖYLEŞİ: MASALLAR VE BİLİNÇDIŞI: “Hem varmış, hem yokmuş…”

Yer: Yapı Kredi Kültür Sanat, Beyoğlu 
Saat: 18.00-19.30
Katılım herkese açık ve ücretsiz.

Neden Gitmeli?

YKY’nin yayın dizisi “Psikanaliz Defterleri: Çocuk ve Ergen Çalışmaları” dolayısıyla düzenlenen “Psikanalistlerle Çocuk ve Ergen Söyleşileri”nde bu hafta “Masallar bize ne söyler, ne söylemez?” sorusuna cevap aranacak. “Psikanaliz Defterleri” dizisinin yayın kurulu üyeleri Tijen Demirörs ve Alper Şahin, masalların bilinçdışını nasıl etkilediğini tartışacak.

DANS GÖSTERİSİ: 4 KAPI 40 MAKAM

Yer: Moda Sahnesi, Kadıköy 
Saat: 19.00-19.45
Fiyat: Tam 30 TL & Öğrenci 25 TL
Bilet almak için tıklayınız.

Neden Gitmeli?

“4 Kapı 40 Makam” adlı dans gösterisinde Mezopotamya Dans Topluluğu’nun kurucuları ve dansçıları Yeşim Coşkun ve Serhat Kural’a müzikleriyle Cavit Murtezaoğlu eşlik ediyor. Neredeyse her inançta bir şekilde var olan tanımlar ve kurallar bütünü “4 Kapı 40 Makam” öğretisini odağına alan bu koreografi; birçok felsefeyi ve ritüeli bozulmamış haliyle ama sorgulayarak dışa vuruyor.



Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.