Istanbul Fringe Festival 2022, 17 Eylül’de başlıyor. Türkiye’den ve dünyadan tiyatro, dans ve performans disiplinlerinde üretilen alternatif işlerin sergileneceği festivali 24 Eylül’e kadar izleyebilirsiniz.
Bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilecek, yine dolu dolu bir programla Türkiye’den ve dünyadan sanatçıları katılımcılarla buluşturacak Istanbul Fringe Festival 2022’nin biletlerine buradan, ayrıntılı takvime de buradan ulaşabilirsiniz.
Tamamı fiziksel olarak gerçekleşecek festivalin programında yine atölyeler, konuşmalar ve partiler yer alacak. Uluslararası Fringe Topluluğu’nun bir parçası olan festivalin bu yılki mekan sponsorları Akbank Sanat, BeReZe Gösteri Evi, DasDas, ENKA Sanat, Fişekhane, Fugamundi, Hann Sahne, Kadıköy Belediyesi Alan Kadıköy, Kadıköy Emek Tiyatrosu, Müze Gazhane, Nor.Kadıköy, Sakıp Sabancı Müzesi, Tuhafier ve Yerebatan Sarnıcı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kültür A.Ş’nin sponsorluğunda ve Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto varlık işlem platformu Paribu’nun resmi sponsorluğunda gerçekleşecek olan festival, Türkiye’nin yanı sıra ABD, Belçika, Brezilya, Fransa, Hollanda, İsrail, İtalya, Rusya, Singapur, Slovakya ve Yunanistan’dan ekipleri ağırlayacak.
İşte kaçırmamanız gereken performanslar
Show Me A Wondrous Moment, Only In A Flash – Dana Naim Hafouta Dance Projects – İsrail / 30 dk.
20.09.2022 Salı / 20:30
Bilet linki: https://tiyatrolar.com.tr/tiyatro/show-me-a-wondrous-moment-only-in-a-flash
Varoluşun süreksizliğini; fiziksel, zihinsel ve teknolojik flaşlarda vücut bulan süreksizliği ve onların sürekli kesilmesini araştıran, iki dansçı ve üç laptoptan oluşan bir gösteri: sonsuz bir kesinti olarak varoluş. Gösteri boyunca dansçılar flaşın içinde kalmaya ve ona ulaşmaya çalışırlar, ancak bunun hızlı bir şekilde kaybolması girişimlerini paramparça eder ve fiziksel bir kaybolma dili yaratır: “Anı Yakalamak” için büyük fiziksel çabalara dayanan ama sonu boşluğa çıkan ya da sürekli başarısızlığa uğrayan bir dil.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Eser, İsrail Kültür Bakanlığı, Rebinovich Vakfı ve TLV Belediyesi tarafından destekleniyor.
Koreografi: Dana Naim Hafouta
Dansçılar: Bar Bisker, Hilla Regev
impro/play – Zeynep Ayşe Hatipoğlu – Türkiye – 120 dk.
19.09.2022 Pazartesi / 18:00
Sakıp Sabancı Müzesi / İstanbul
Bilet linki: https://tiyatrolar.com.tr/tiyatro/improplay
Etkinlik bir müzik performansı ve sonrasında gerçekleşen bir atölye çalışmasından oluşacaktır. Müzik performansı, Zeynep Ayşe Hatipoğlu’nun farklı oyun ve doğaçlama konseptleri üzerine geliştirdiği bir solo viyolonsel performansı olacak. Ardından, istekli katılımcılar bir atölye çalışmasına davet edilecek ve Hatipoğlu’nun performansının geliştirilmesinde kullandığı oyun uygulamaları kendilerine sunulacaktır.
Atölye çalışmasında, Demiralp’in tasarımı “Duygu Oyunu” tanıtılacak, oynanacak ve duyusal oyun gibi diğer oyun uygulamalarıyla birlikte deneyimlenecektir. Atölyenin ardından katılımcılar sahneye davet edilerek toplu bir doğaçlama performansı gerçekleştirilecektir. Planlanan atölye çalışması şu etkinlikleri içeriyor: Duyusal oyunlar, “duygu oyunu”, hikaye anlatımı ve nesne tasarımı, dinleme ve doğaçlama müzik pratikleri. Atölye çalışmasında, herkesin günlük pratiklerine dahil edebileceği bir deneyim sunulması hedefleniyor.
Performans: Zeynep Ayşe Hatipoğlu
Atölye Yürütücüleri: Gülen Mine Demiralp, Zeynep Ayşe Hatipoğlu
No Corners – Decadance Co – Singapur / 50 dk.
21.09.2022 Çarşamba / 20:30
Bilet Linki: https://tiyatrolar.com.tr/tiyatro/no-corners
No Corners, konforun sınırlarını inceler ve yorulmadan yöneldiğimiz, çok aranan yaşam kalitesini çevreleyen psikolojik alanı tartışır. Toplumda bir iz bırakmak için bireyler olarak kendimizle ne kadar rahatız ve başkalarının kendilerini dahil edilmiş hissetmeleri için rahatlık fikrini nasıl değiştiririz? No Corners sinema sanatçısı Khairulhakim ile iş birliği yaparak, duyguları taşıma ve harekete geçirme fikrini daha da ileriye taşımak için bu medyumu kullanarak rahatlık ve rahatsızlık arasındaki iki arada hali derinlemesine inceliyor.
Decadance Co, oldukça kapsayıcı bir sanat yapma sürecini, kalite odaklı sunumları ve topluluklara anlamlı uygulamalarını takip etmeyi amaçlayan ortak çalışmaya dayalı bir çağdaş dans topluluğudur. Edwin Wee ve Rachel Lum tarafından kurulan grup, her zaman hem sanatçılara hem de izleyicilere meydan okuyan çok disiplinli işler geliştirmenin peşindedir.
Koreografi: Rachel Lum
Film: Khairulhakim
Performans: Rachel Lum, Steph Rae Yoong, Joanne Seow
Yapımcı: Edwin Wee
Atölye – The Brazilian Body in Dance
23.09.2022 / 11.00
Bilet Linki: https://tiyatrolar.com.tr/atolye/the-brazilian-body-in-dance
Atölye, önceden düşünülüp tasarlanmış dans fikirlerine meydan okumak amacıyla, Giro8 Dance Company’nin dans dilinden hareketle oluşturulan koreografilerin geliştirilmesi üzerine yoğunlaşacak. Dansçılar; bedeni, ata kültürünü, mekanı ve yeri kavramsallaştırmak için farklı formları denemeye teşvik edilecekler.
Çağdaş Brezilya Dansı, popüler kültür, karışık ırk mirası – yerli, Afrika ve Avrupa – ve çağdaş dans, yani popüler kültürün unsurlarından beslenen estetik bir dil arasındaki yaratıcı diyalogun sonucu olan melez bir dil olarak anlaşılabilir. Çok yönlü özelliği nedeniyle süreç, sonucu estetik ve kavramsal olarak doğrulamak için gereklidir; bu nedenle, sömürgecilik ve post-kolonyalizmden çok önemli ölçüde etkilenen kalıplaşmış ve indirgemeci evren biçimlerinin yanlış anlaşılmasına düşmemek için buna değer verilmelidir.
Çalıştırıcı / Eğitmen: Felipe Silva
Süre: 120 dk.
Fringe hakkında
Fringe topluluğu 1947’de ortaya çıktı. O yıl sekiz sanatçı ekip, davetli olmadıkları halde Uluslararası Edinburgh Festivali’ne gidip, kendi performanslarını “bir kenarda” sergilediler.
Bugün, fringe festivalleri her yıl dünya çapında 170 bin sanatçıyı, 250 farklı mekanda, 60 bin etkinlikte, 19 milyon seyirciyle buluşturuyor. Her şehirde farklı ölçek ve formlarda düzenlenen fringe festivalleri genellikle alternatif ve yenilikçi işler üreten genç sanatçılara işlerini uluslararası bir platformda sergileme fırsatı sunuyor.
İstanbul Fringe’in ilk 2019’da gerçekleştirildi. Festival, 22 performans, altı workshop ve üç partiyle, 18 farklı mekanda yapıldı, yaklaşık 4 bin seyirciyi bir araya getirdi. İkinci yılında pandemi koşullarında online ortama taşınan Istanbul Fringe Festival, Türkiye’nin tamamen dijital ilk performans sanatları festivali oldu. Istanbul Fringe Festival 2020 Online, Türkiye’den ve yurtdışından toplam 15 ekibin işleri, söyleşi ve atölyeleri YouTube, Instagram ve Zoom’da 30 binin üzerinde görüntülenme aldı. Üçüncü yılında hibrit bir programla büyüyen ve 5 binden fazla katılımcıyla bir araya gelen festival, yeni ve dinamik olanı kültür ve sanat yoluyla arayan katılımcılarını, çoğulcu ve yenilikçi bir atmosfere davet ediyor.