Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

12 gündür internete erişim sağlayamayan ada ülkesi Tonga’nın sakinleri “dijital karanlığa” gömüldü

Yeni Zelanda’nın kuzeydoğusundaki ada ülkesi Tonga’nın sakinleri tam 12 gündür internetten mahrum durumda. New York Times gazetesinde yer alan habere göre; Pasifik Okyanusu altından geçen fiber optik kabloların 20 Ocak’ta zarar görmesi nedeniyle Tonga’ya bağlı 170 adada yaşayan yaklaşık 100 bin kişi “dijital karanlığa” gömüldü. Kesinti nedeniyle internete erişim sağlanamazken, uluslararası aramalar gerçekleştirilemedi ve kredi kartı ödemeleri de yapılamadı.


Yetkililerin sorunu çözme çabaları sürerken, yerel bir internet sağlayıcı olan Ezinet isimli şirket, çok düşük bir hızda internet sağlamaya çalışıyor ancak bu hizmet ülkenin tamamı için yeterli değil. Bu yüzden yetkililer, acil işlerin halledilebilmesi için, Facebook ve Youtube gibi çok kullanılan siteleri bloke etti.

Tonga’ya internet sağlayan fiber optik kablolar; Avustralya, Yeni Zelanda, Fiji Adaları ve Hawaii’yi ABD anakarasına bağlayan Güney ana kablosuna bağlı. 2013 yılında hizmete alınan kabloların maliyeti 30 milyon doları bulmuş ve finansmanın büyük kısmı Asya Kalkınma Bankası ve Dünya Bankası tarafından sağlanmıştı.

Tonga Kablo Şirketi Direktörü Piveni Piukala, kabloların zarar görmesinin nedeninin, büyük bir geminin demir atması sırasında çapasının kablolara takılması olduğunu düşündüklerini söyledi. Piukala, kesintinin başladığı sırada bölgede büyük bir petrol tankeri olduğunu ve tankerin bağlı olduğu şirketin yetkililerinin, şirketin bir kusuru bulunup bulunmadığının belirlenmesi için Tongalı yetkililerle birlikte çalışmayı kabul ettiklerini belirtti.

Öte yandan habere göre; çok sayıda yakını uzak ve denizaşırı ülkelerde yaşayan Tongalıların yakınlarıyla aralarındaki başlıca iletişim kanalı Facebook’a erişim sağlayamamaları, ülkede büyük bir huzursuzluk kaynağına dönüştü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.