Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhuriyetçiler ve Demokratlar, duvar krizi konusunda “prensipte” anlaştı

ABD’de Cumhuriyetçiler ve Demokratlar, Meksika sınırına yapılması planlanan duvarla ilgili olarak “prensipte” anlaşmaya vardı. Hükümetin ikinci defa kapanmasının önüne geçmek için sürdürülen müzakerelerden çıkan sonuç, Trump’ın talep ettiğinin daha altında olsa da sınır güvenliğini artıracak önlemler içeriyor. 

Cumhuriyetçi Senatör Richard Shelby yaptığı basın açıklamasıyla Cumhuriyetçi ve Demokrat üyelerin, iç ve sınır güvenliği dahil olmak üzere altı yasa tasarısı üzerinde prensipte anlaştığını ve hükümetin kapanmaması konusunda mutabık kaldıklarını belirtti.

Anlaşma, ABD’nin Meksika’yla olan sınırına toplumsal ve çevresel kaygılar gözetilerek yaklaşık 90 kilometrelik yeni çit duvar yapılmasını içeriyor. Demokratlar sınır güvenliği için 1,3 milyar dolarlık bütçe vermeyi kabul etseler de taş duvar örülmesine yanaşmadı.

Trump ise yaklaşık 320 kilometrelik çelik ve taş bir duvar yapılmasını istemiş ve Kongre’den 5,7 milyar dolarlık bütçe talep etmişti. Demokratlar geçen yaz, Kongre’de çoğunluğu ele geçirmelerinden önce varılan anlaşmalarda ise daha uzun güvenlik duvarını kabul etmişlerdi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve Demokrat Chuck Schumer’in Başkan Trump ile Oval Ofis’teki görüşmeleri sonuçsuz kalmıştı.

Bütçe konusunda anlaşılamaması üzerine federal hükümet rekor süreyle, tam 35 gün kapalı kalmıştı. Ardından geçici anlaşma ile üç haftalığına açılmış ve müzakereler başlamıştı.  

Teksas El Paso’da bir kampanya toplantısında konuşan Trump, “Muhtemelen güzel haberler duyacağız ama kim bilir. Sürecin işlediğini söylüyorlar. Bilin diye söylüyorum, duvarı ne olursa olsun inşa edeceğiz” dedi. 

Trump’ın anlaşmayı imzalaması beklenirken yine de duvarı yaptırmak için başkanlık yetkilerini kullanıp ulusal acil durum ilan etme tehdidine karşılık hazırlıklar da devam ediyor.

Meksika sınırındaki göçmenler için yapılmış yatakhanelerden bir görüntü.

Taraflar ayrıca göçmenlerin ve yasa dışı yollarla ülkeye giren insanların sayısını düşürmek konusunda da anlaştı. 

Demokratlar sınırda gözetim altına alınan insanların kaldığı yatakhaneler için bütçenin artırılmasını isterken, bu madde anlaşmaya konulmadı ve önceki bütçeye bağlı kalındı. Bütçe ise verilere göre 40 bin 520 yatak sağlıyor. Ancak bu sayı, gerekli kapasitenin yüzde 17 altında. ABD İç Güvenlik Bakanlığı’nın verilerine göre, sınırdaki göçmen sayısı 25-40 bin arasındayken bu rakam son aylarda 50 bine yükseldi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.