Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mars’taki uzay aracı Opportunity’nin 15 yıllık görevi sona erdi: “Makine bile olsa hoşça kal demek zor”

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 2018 yılından beri iletişim kurulmaya çalışılan Mars’taki uzay aracı Opportunity’nin görevinin sona erdiğini bir basın toplantısıyla duyurdu.

NASA tarafından aktarılan bilgilere göre, gönderilen mesajlara rağmen Mars’taki Opportunity ile iletişim kurulamıyor. 2003 yılında Mars’ın jeolojik yapısını incelemek ve Kızıl Gezegen’deki su izlerini araştırmak için gönderilen Opportunity, en son 10 Haziran 2018 tarihinde fotoğraf göndermiş ve o tarihten beri uzay aracından bir daha haber alınamamıştı.



“Makine bile olsa hoşça kal demek zor ve dokunaklı”

Yetkililer Mars’a yollanan uzay aracı için görevinin 15 yıl süreceğini hayal edemediklerini, ilk başta en fazla üç ay süreceğini düşündüklerini söyledi. Haziran 2018’de şiddetli toz fırtınasından dolayı şarj edilemeyen ve uyku moduna geçen uzay aracını tekrar görevine döndürmek için binden fazla mesaj gönderildi, fakat Opportunity’den hiçbir yanıt gelmedi. En son girişimlerinde de yanıt alamamaları üzerine aracın görevini bitirme kararı aldıklarını belirten yetkililer Opportunity için, “Sadece bir makine olsa bile hoşça kal demek zor, dokunaklı” dedi.

2004 yılında Opportunity’nin Mars yüzeyindeki gölgesi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.