Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Veliaht Prens’e şaşaalı karşılamadan sonra Pakistan ile Suudi Arabistan, 20 milyar dolarlık anlaşmaya vardı

Cemal Kaşıkçı cinayetinden sorumlu tutulan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman, Asya turuna Pakistan’la başladı. Başkent İslamabad sokakları, 21 pare top atışıyla karşılanan Prens’in dev posterleriyle kaplandı. Suudiler, derin bir borç krizi içindeki Pakistan’la 20 milyar dolarlık bir anlaşmaya vardı.

Muhammed bin Salman yarın Hindistan’ı, perşembe ve cuma günü Çin’i ziyaret edecek. Asya ziyaretiyle Veliaht Prens, Cemal Kaşıkçı cinayetiyle zedelenen imajını düzeltmeyi amaçlıyor.

Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle dünyanın gündemine oturan ve eleştirilerin hedefi olan Veliaht Prens, Pakistan’da şaşaalı bir biçimde karşılandı. Washington Post’un haberine göre 20 saatlik bir ziyaret için Pakistan’a gelen Prens, Pakistanlıların dualarına bir cevap olarak görülüyor: sadece 8 milyar dolar döviz rezervi kalan Pakistan’ın sallantıda olan ekonomisini canlandırmak ve borçlarını ödemesi için cömert bir kredi paketi ve yatırım anlaşması vaat eden, güçlü bir hayırsever.

Ziyaret için 300’den fazla cip tahsis edildi

Alınan yüksek güvenlik önlemleri nedeniyle birçok lüks otel, “ağır misafiri” ve yanındakileri konuk etmek için için boşaltıldı ve Prens’e sürekli eşlik eden gazeteciler dahil hiçbir şey şansa bırakılmadı. Prens’in Pakistan turu için 300’den fazla Toyota Land Cruiser ayrıldı, sadece bir gece geçireceği başbakanlık rezidansına jimnastik ekipmanlarını taşıması için iki kargo uçağı rezerve edildi.

Ziyaret sırasında zaman zaman cep telefonu bağlantısı kesildi, hava sahası ve ana caddeler trafiğe kapatıldı.

Ziyaretten bir gün önce, geçen cumartesi günü Ulus gazetesi tüm kapağını altın çerçevede Prens’in portresine ayırdı. Manşetinde İran’ın “terörün başlıca sponsoru” olduğu yazılıydı. Veliaht Prens’i oteline götüren aracın direksiyonunda Pakistan Başbakanı İmran Han vardı.

Akşam yemeğinde yaptığı kısa konuşmada Prens “Pakistan’a ‘hayır’ diyemeyiz … Birlikte, Pakistan ve Suudi Arabistan için harika bir gelecek yaratıyoruz” dedi.

Veliaht Prens, Pakistan için zor bir zamanda İslamabad’ı ziyaret ediyor. Keşmir’de, Pakistan merkezli bir örgütün geçen hafta perşembe günü gerçekleştirdiği bombalı saldırıda 40 Hindistan askeri hayatını kaybetti. Hindistan anında Pakistan’ın avantajlı ticari statüsünü geri çekti ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi askeri misilleme tehdidinde bulundu. Ancak, Prens’in ziyaretinin iki ülke arasındaki tansiyonun daha da yükselmesini engelleyeceği düşünülüyor.

“Prens hazretleri ikinci evinize hoş geldiniz.”

Pakistan’ın dış politikada pek az dostu bulunuyor. Hindistan ve İsrail, yıllarca radikal İslamcıları koruyup kollayan Pakistan’ın can düşmanı. 11 Eylül Saldırılarından sonra ülkenin ABD ile ilişkileri kötüleşirken, Pakistan’ın Çin’le ortaklığı beraberinde büyük bir borç batağına sebep oldu.

İslamabad caddeleri Prens’in posterleriyle donatıldı.

Başbakan İmran Han “Dilenmek için yurt dışına gitmem” demişti

Önceki başbakandan daha liberal olan İmran Han, adaylık kampanyasında “para dilenmek için yurt dışına gitmeyeceğini” söylemişti. Ancak, Ağustos 2018’de göreve geldiğinden beri iki defa Suudi Arabistan’a gidip ciddi miktarda yardım paketleriyle geri döndü.

Şaşaalı karşılama işe yaradı

Pakistan ile Suudi Arabistan 20 milyar dolarlık bir yatırım paketi için anlaştı. Anlaşma kapsamında Gvadar şehrinde 8 milyar dolarlık bir petrol rafinerisinin kurulması da yer alıyor.

Suudi Arabistan’da çalışan milyonlarca Pakistanlı, ülkelerinin ekonomisine 5 milyar dolarlık katkıda bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.