Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin Orta Asya’daki askeri varlığını güçlendiriyor

Çin, Orta Asya’nın uçsuz bucaksız ve soğuk topraklarında askeri varlığını güçlendiriyor. Washington Post’un haberine göre, son üç yıldır Çin’in batı sınırındaki Tacikistan’dan Afganistan’a geçiş yolunda varlık gösteren Çin silahlı kuvvetleri, bölgede büyük bir karakol kurmuş durumda. 

25 bina ve gözetleme kulelerinin oluşturduğu karakol, Çin’in yayılmacı yaklaşımının sadece ekonomik değil askeri bir yönü de olduğunu gösteriyor. Tacikistan da bu yönüyle Çin’in askeri varlığını en çok gösterdiği ülkelerden biri olarak öne çıkıyor.

Devlet Başkanı Şi Cinping’in ekonomik iddiası, Çin’in son dönemde Asya kıtasının birçok bölgesinde büyük yatırım projeleri başlatmasını sağladı. ABD’nin Afganistan’dan çekilmeyi düşündüğü bu dönemde, Çin’in kıtanın sadece ekonomik değil, askeri anlamda da süper gücü olabileceği iddialarını gündeme getiriyor.

Uygur Türkleri’ne yönelik saldırılar da aynı bölgede

Çin’in askeri varlığını güçlendirdiği alan aynı zamanda Uygur Türkleri’ne yönelik insan hakları ihlallerinin yoğunlaştığı bölgeyi de içine alıyor. Bu ihlallere karşı uluslararası toplumun kınadığı Çin ise bölgede yürütülen “İslami aşırıcılık” faaliyetlerinin Çin’i hedef aldığını ve buna izin verilmeyeceğini belirtiyor.  

Tacikistan: “Topraklarımızda Çin’e ait bir askeri üs yok”

Çin’in bahsedilen tesislerde yürüttüğü faaliyetler ise büyük bir gizlilikle yürütülüyor. Konuyla ilgili dışişleri ve savunma bakanlıkları yorum yapmayı reddetse de, Çin’in bölgedeki askeri varlığı biliniyor. Tacikistan’dan yapılan resmi açıklamada ise “Çin Halk Cumhuriyeti’nin Tacikistan topraklarında herhangi bir üssü yoktur. Kurulması için ise bir görüşme yapılmamaktadır” ifadeleri yer aldı. Bu sebeple söz konusu tesisin, Çin Silahlı Kuvvetleri’yle doğrudan ilişkili olmasa da Çin’in kontrolündeki paramiliter birimlerin yer aldığı bir üs olabileceği de düşünülüyor.    

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.