Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran Dışişleri Bakanı Zarif’in beklenmeyen istifasını Cumhurbaşkanı Ruhani kabul etmiyor

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif Instagram hesabından yaptığı bir açıklamayla istifa ettiğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, sert dış politika yanlısı radikal çevrelerin hedefindeki Zarif’e sahip çıkarak istifasını kabul etmedi.

İstifa kararını dün akşam Instagram hesabından duyuran Zarif, mesajında kararı hakkında bir gerekçe belirtmeyerek şunları kaydetti: “Son 67 ayda, İran’ın sevgili halkı ve cesur yetkililerin cömertliği için çok teşekkür ederim. Artık hizmet edemeyişim ve hizmet ettiğim dönemdeki eksikliklerim için samimiyetle özür dilerim. Mutlu ve esen kalın.”

Zarif daha sonra Cumhur-u İslam gazetesine de açıklamalarda bulundu. İran’ın içindeki siyasi anlaşmazlıklara gönderme yapan Zarif, parti ve fraksiyon çekişmelerinin dış politikaya yansımasının “ölümcül bir zehir” olduğunu söyledi.

Öte yandan, Zarif’in istifasının Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından kabul edildiği iddiası, Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nin yaptığı bir açıklamayla yalanlandı. Açıklamaya göre, Zarif’in istifa ettiği bilgisi doğrulanırken, istifanın kabul edilmediği ve Cumhurbaşkanı Ruhani’nin Zarif’in “yanında olduğu ve desteklediği” vurgulandı. İranlı bazı milletvekillerinin Zarif’in istifasının kabul edilmemesi için Cumhurbaşkanı Ruhani’ye mektup yazdıkları da gelen bilgiler arasında.

Üniversite eğitimini ABD’de tamamlayan ve 2002-2007 yılları arasında İran’ın Birleşmiş Milletler’deki Daimi Temsilciliği görevini yürüten 59 yaşındaki Cevad Zarif, 2013 yılında dışişleri bakanlığı koltuğuna oturmuştu. Zarif, bir yandan Batılı ülkelerle İran arasında yapılan nükleer anlaşmanın mimarlarından biri olarak görülürken, diğer yandan özellikle ABD’nin geçen mayıs ayında anlaşmadan çekilmesi nedeniyle ülkesindeki sert dış politika yanlısı radikal çevreler tarafından hedef tahtasına konmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.