Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prof. Bengi Semerci: “TÜİK istatistikleri içerisindeki en önemli veri Suriyeli gelinler”

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018 yılına ait evlenme ve boşanma istatistiklerini yayınladı. Verilere göre, 2018 yılında evlenen çiftlerin sayısı, 2017 yılına göre yüzde 2,9 oranında azalırken, boşanan çiftlerin sayısı ise yüzde 10,9 arttı. İstatistikler içerisinde en dikkat çeken başlık ise “Suriyeli gelinler” oldu. Yabancı gelinler uyruklarına göre incelendiğinde yüzde 15,7 ile Suriyeliler birinci sırada yer aldı. Suriyeli gelinleri sırasıyla Azerbaycanlı ve Alman gelinler takip etti. TÜİK 2018 verilerini Prof. Dr. Bengi Semerci ile konuştuk.

“Bu istatistiklerle evlilikler azalmış, boşanmalar artmış demek mümkün değil”

Semerci, TÜİK’in yayınladığı istatistikleri nüfus artışıyla, nüfustaki kadın ve erkek artışındaki dengeyle kıyaslayarak değerlendirmek gerektiğini belirtti. Türkiye’deki boşanma davalarının uzun sürdüğünü söyleyen Semerci, “Bence bu istatistiklerle kaba bir şekilde ‘evlilikler azaldı, boşanmalar arttı’ demek mümkün değil” dedi.

“Suriyeli kadınların istismara uğrama oranları çok yüksek”

İstatistiklerin sadece resmi evlilikler üzerinden verilmesinden dolayı oranlarının tartışılması gerektiğini söyleyen Semerci, en önemli unsurun “Suriyeli gelinler” olduğunu belirtti.

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü 7 Şubat 2019 tarihi itibariyle Türkiye’deki Suriyeli sayısının toplam 3 milyon 644 bin 342 olduğunu açıkladı. Bu kişilerin 1 milyon 667 bin 192’si ise kadınlardan oluşuyor. Semerci, mülteci sayısına değinerek, istatistiklerin altındaki etmenlerin iyi araştırılması gerektiğini belirtti.

Bengi Semerci, gelir düzeyi düşük ve yaşları küçük olan kız çocuklarının yasal olarak evlenmelerinin mümkün olmadığı belirtti. Semerci, “Suriyeli kadınların istismara uğrama oranları çok yüksek. Onun için istatistiklerde Suriyeli gelin kısmının biraz yasallaştırıldığını görüyorum. Ben ona kanılmaması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Prof. Bengi Semerci ile yaptığımız söyleşinin tamamı için:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.