Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’li generalden Pentagon’a çağrı: “S-400 alırsa Türkiye’ye F-35 satmayın”

Washington’la Ankara arasındaki S-400 krizi derinleşiyor. ABD Dışişleri Bakanlığı, Ankara’nın Rusya’dan S-400 hava savunma sistemlerini teslim alması halinde, Türkiye’ye yaptırım uygulanacağını duyurdu. Bakanlık Sözcüsü Robert Palladino, S-400’leri alması halinde Türkiye’nin F-35 programına katılımının gözden geçirileceği ve diğer silah satışlarının da riske atılmış olacağı konusunda Türkiye’yi açıkça uyardıklarını söyledi.

F-35

Sözcü, ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) kapsamında, bu alımda rol oynayan kamu kuruluşlarına, şirketlere ya da bireylere yönelik yaptırımların da söz konusu olabileceğini bildirdi. Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir geçen ay, S-400’lerin kurulumla beraber ekim ayında hazır hale geleceğini söylemişti.

Dün Senato Silahlı Hizmetler Komitesi’ne bilgi veren ABD’nin Avrupa Kuvvetleri ve NATO’nun Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı General Curtis Scaparrotti de Türkiye’nin S-400 ısrarını sürdürmesi halinde, Savunma Bakanlığı’na (Pentagon) F-35 satışının durdurulması yönünde tavsiyede bulunacağını söyledi. Scaparrotti, S-400’lerin ne NATO ne de Amerikan füze savunma sistemleriyle uyumlu çalıştığını, üstelik başta F-35’ler olmak üzere Amerikan uçakları için sorun teşkil ettiğini de anlattı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geçen pazar günü, ABD ile Patriot füzeleri için müzakerelerin başladığını duyurmuş, S-400 alımından vazgeçmeyeceklerini de yinelemişti.

ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ile ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matthew Palmer’ın da Ankara’da bu konuda görüşme yaptıkları biliniyor.

Rusya ile Türkiye, Aralık 2017’de S-400’lerin satışı konusunda anlaşma imzalamıştı. Sistemin yıl sonuna kadar Türkiye’ye teslim edilmesi bekleniyor. Türkiye, haziran ayında da ilk F-35 savaş uçağı teslimatını bekliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.