Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cezayir’de Devlet Başkanı Buteflika adaylıktan çekildi, seçimler ertelendi

Cezayir Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika, haftalardır devam eden protesto gösterileri karşısında geri adım atmak zorunda kaldı. Buteflika adaylıktan çekildi, seçimler ertelendi.

Açıklamayı Cezayir Devlet Başkanlığı yaptı. Kısa bir süre içinde kabinede değişikliğe de gidilmesi bekleniyor. Seçim 18 Nisan’da yapılacaktı. Yeni tarih henüz belli değil.

Buteflika’nın adaylıktan çekildiği açıklaması, yargıçların ve din adamlarının da 81 yaşındaki liderden desteklerini çekmesinin ardından geldi. Binden fazla yargıç, Buteflika’nın yarışması halinde, seçimleri denetlemeyeceklerini ilan etti. Yargıçlar adına yapılan açıklamada “Biz halkız. Millet idaresine açıkça karşı olan bu girişimin bir parçası olmayı reddediyoruz” denildi.

Öğrenciler de 20 yıldır görevde olan, geçirdiği beyin kanamasının ardından halkın karşısında çıkmayan ve yeniden başkanlığa adaylığını açıklayan Buteflika’ya karşı yaklaşık bir aydır eylemlere devam ediyor. Buteflika, tedavi için İsviçre’deydi ve yeni dönmüştü.

Abdülaziz Buteflika

Buteflika 10 Mart akşamı ülkesine ayak bastı ancak Devlet Başkanı televizyonların önüne çıkmak yerine yazılı bir basın açıklaması ile yetindi. Hükümete ait olan El Moudjahid adlı gazeteye yapılan açıklamada, Buteflika’nın 13 günlük tedavi süreci sonrası ülkesine döndüğü ve Cezayir’de gerçekleştirilen sokak protestolarına son derece duyarlı olduğu vurgulandı.

Genelkurmay Başkanı Ahmad Gaid Salah ise ordunun sokaklardaki insanların cesaretinden gurur duyduğunu söyledi. Salah ayrıca ordunun göstericilerle aynı değerleri ve ilkeleri paylaştığını da sözlerine eklerken Buteflika’nın adını anmadı. Bir başka garip durum ise, akşamları kamu televizyonunda yapılan bir tartışma programında Buteflika’nın beşinci kez aday oluşunun, krizin sebebi olarak gösterilmesi.

Lise ve üniversite öğrencileri sokaklarda

Öte yandan ne Buteflika taraftarları ne de iktidardakiler tarafından göstericilerle ilgili halen bir açıklama yapılmış değil. Ülkede haftanın ilk günü sayılan pazar gününde ise genel grev ilan edildi ancak bu durum birçok gösterici arasında tartışma konusu. Başkentte birçok dükkanın da kapalı olduğu gözlemlenirken ülkede liseliler de siyasal sistem değişikliği talebiyle sokaklara inmiş durumda. Eylemcilerin önemli bir kısmını öğrenciler oluşturuyor. Bu yüzden daha önce 23 Mart–4 Nisan arası olarak belirlenen bahar tatilinin önceki gün Eğitim Bakanı’nın yaptığı açıklama ile bu pazar başlayacağı belirtildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.