Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya, eşcinsel ilişkiyi yasaklayan Nazi artığı yasa nedeniyle soruşturmaya uğrayanlara tazminat ödeyecek

Pinknews’dan Nick Duffy’nin haberine göre Almanya, Nazi döneminde çıkarılan eşcinsellik karşıtı yasa nedeniyle cezai soruşturmaya uğrayanlara tazminat ödeme kararı aldı.

Eşcinseller, Naziler tarafından baskıya maruz kalan azınlık gruplardan biriydi ancak eşcinsel ilişkileri yasaklayan söz konusu yasa (175. fıkra), Nazilerin yenilgisinden sonra da yıllarca yürürlükte kaldı.

Geçen çarşamba günü Federal Adalet Bakanı Katarina Barley, Doğu Almanya’da 1968, Batı Almanya’da ise 1969 yılına kadar yürürülükte kalan söz konusu yasa dolayısıyla soruşturmaya maruz kalan kişilere tazminat ödeneceğini duyurdu. 

Federal Adalet Bakanı Katarina Barley

Almanya, 2017 yılında, ayrımcı yasa dolayısıyla hüküm giymiş olanlara tazminat ödemeye başlamıştı. Tazminat, yalnızca hapis cezası alanlara ödenmek üzere, 3000 euro ve buna ek olarak hapis yatılan her yıl için 1500 euro olarak belirlenmişti. Yeni düzenlemeye göre ise, hüküm giymeyen ancak soruşturmaya uğramış olan kişiler de tazminat için başvurabilecek. Soruşturmaya maruz kalanlar için 500 euro, soruşturma nedeniyle doğrudan zarar görenlere ise 1500 euro ödenecek. 

Federal Adalet Bakanı Barley, tazminatın zararların karşılanması gibi algılanmaması gerektiği ve sembolik bir anlam taşıdığı vurguladı: “175. fıkra, insanları, aynı cinsiyetten birini sevdiği için cezalandırdı ve hayatları mahvetti. (…) farkındalığımızı ve dayanışmamızı göstermek durumundayız. Bugün geriye dönüp baktığımızda, eşcinsellere uygulanan baskıların son derece yanlış olduğunu görüyoruz, bunun sorumluluğundan kaçmamalıyız.”

Bakanlığın verilerine göre, Almanya’da 70 bin kişi, 175. fıkra nedeniyle mahkemeye çıkarılmış, bunların bir kısmı hüküm giymişti. 2017’de yasadan ötürü hüküm giyenlere tazminat olarak ödenmek üzere 30 milyon euroluk bütçe ayrılmış, ancak AP’ye göre yalnızca 133 kişi tazminat için başvurmuş ve ödenen miktar 433.500 euroda kalmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.